S jarem se do ulic vrátily zelené koloběžky s novými bezpečnostními funkcemi

Koloběžka Bolt
Koloběžka Bolt
Pátek, 13. 5. 2022, 9:10 - Po měsících zimního spánku se koloběžky platformy Bolt opět rozjely po českých městech. Stroje budou v průběhu sezóny vybaveny unikátní funkcí, která nedovolí jízdu ve dvou, a postupně bude spuštěna také funkce ověřování uživatelovy způsobilosti k jízdě. 

U veřejných stojanů na kola, poblíž zastávek MHD a na dalších místech jsou od dubna opět k dispozici sdílené elektrokoloběžky Bolt. V nejbližší době budou zelené stroje vybaveny funkcí rozpoznávání jízdy ve dvou lidech. Sdílené elektrokoloběžky jsou pochopitelně určeny pro jednoho jezdce a jízda ve dvou výrazně zvyšuje riziko nehody. Platforma Bolt proto vlastními silami vyvinula systém detekce náhlých změn hmotnosti, který detekuje jízdu ve více lidech. Společnost Bolt již podala žádost o zapsání systému u Evropského patentového úřadu.

Tato unikátní funkce je součástí širšího balíku bezpečnostních prvků, mezi které patří také test reakčních schopností, jehož účelem je vyhodnotit, zda je jezdec střízlivý. Test probíhá prostřednictvím aplikace a spočívá v poklepání na ikony zpodobňující zakázané způsoby jízdy na koloběžce s tím, že jen pokud uživatel testem projde, bude moci na koloběžce vyrazit. Uživatelé jej budou muset absolvovat v době od půlnoci do brzkých ranních hodin a jen ve vybraných lokalitách s bujarým nočním životem. I tato funkce bude v Česku zavedena v průběhu léta s tím, že výhledově budou koloběžky Bolt navíc vybaveny také systémem prevence smykového brzdění, který rozpozná zablokování zadního kola stroje.

„V Boltu klademe maximální důraz na bezpečnost a celkově bezproblémový provoz našich koloběžek. Například jsme byli v Česku první službou mikromobility, jejíž stroje nelze odložit kdekoliv, ale pouze na k tomu vyhrazených stáních pečlivě vyjednaných s danou samosprávou. Městům a obcím se snažíme být partnery, takže už před spuštěním služby společně domluvíme jasný rámec provozu koloběžek, včetně například omezení rychlosti ve frekventovaných ulicích. Anebo také samosprávám nabízíme anonymizovaná data využívání našich strojů, která mohou využít pro vylepšování cyklistické a další infrastruktury,” říká Pavol Dzurjanin, manažer mikromobility pro region střední a východní Evropy ve společnosti Bolt. 

Koloběžky Bolt tedy budou k dispozici v jedenácti českých a moravských městech, kromě Prahy, Brna a Ostravy také například v Liberci, Pardubicích či Boskovicích. Celkově si lze zelené stroje půjčit ve 170 evropských městech, jejichž počet však do konce roku přesáhne 250. Díky nedávno oznámené investici ve výši 150 milionů eur neboli 3,7 miliardy korun se koncem letošní sezóny bude po Evropě prohánět bezmála čtvrt milionu koloběžek Bolt.

O Boltu

Bolt je evropskou superaplikací, jejíž misí je dělat dopravu po městě dostupnější, bezpečnou a udržitelnou. Platforma Bolt již slouží 100 milionům zákazníků ve 45 zemích a 400 městech napříč Evropou a Afrikou. Bolt usiluje o urychlení přechodu od vlastněných automobilů ke sdílené mobilitě a nabízí lepší alternativy včetně odvozu autem, sdílení automobilů a elektrických koloběžek, stejně jako doručování jídel a potravin.

« zpět do rubriky