Rybáři zažívají krásnou sezónu, nejen na Moravskoslezské kraji

Rybář
Rybář
Úterý, 28. 5. 2019, 18:42 - Sezóna je v plném proudu. Sociální sítě zaplavují tisíce fotek krásných úlovků. Jaké návnady a nástrahy jsou na ryby nejlepší? To je otázka, kterou si pokládá nejeden rybář.

Sezóna je v plném proudu. Sociální sítě zaplavují tisíce fotek krásných úlovků. Jaké návnady a nástrahy jsou na ryby nejlepší? To je otázka, kterou si pokládá nejeden rybář. V současné době drtivá většina rybářů chce ulovit co největšího kapra nebo jinou rybu, proto se snaží na své navijáky a udice dát co nejlákavější nástrahu. Při lovu kaprů se sází na kapří kuličky (Boilies) které jsou atraktivní samy o sobě a které jsou velmi oblíbené u kaprů. Jenže jaké nástrahy vyzkoušet při lovu jiných ryb? Zkuste oprášit staré známé nástrahy na ryby, které jsou už bohužel skoro zapomenuté.

Současní rybáři jsou ochotni utratit za nástrahy desetitisíce, ale pravdou je, že jsou velmi lákavou návnadou i takové nástrahy, které jsou skoro zadarmo. Jsou to zmiňované už skoro zapomenuté nástrahy, které se využívaly hlavně v minulosti. Pojďme si několik z nich připomenout opět po letech.

Brambory

Jednou ze zapomenutých nástrah jsou brambory, které jsou zaručenou nástrahou na kapra, ale tak na cejny. Ideální jsou moučnější brambory, které se vám po uvaření nijak nerozpadnou. Aby byla tato nástraha dobře připravená, doporučujeme ji uvařit tak dlouho, dokud jí neprojde špejle bez hrotu.

Kroupy

Další oblíbenou nástrahou, která je však dnes už bohužel skoro zapomenutá, jsou kroupy. Jedná se o nástrahu především na cejny, ale také na plotice nebo kaprovité ryby. Na háček je vhodné napíchnout až tři kroupy, z nichž jedna je napíchnutá na hrotu háčku.

Pečivo

Pečivo je stará známá nástraha, která se dříve používala hojně, dnes už se používá méně. Samozřejmě se to s pečivem nikdy nesmělo přehánět, aby to rybám nebylo spíše na škodu. Používal se například chléb, který se připravoval ve formě kostiček. Také se používaly obyčejné housky, a to buď čerstvé, nebo napařené.

Sýr

Sýr není lákadlem jen pro myši, ale také pro ryby, konkrétně je to největší pochoutka pro parmy a jelce. Sýry musí být tuhé, aby na háčku dobře držely.

rybář
rybář
 

« zpět do rubriky