Řemeslné hry prověří zručnost účastníků

Středa, 29. 3. 2017, 1:40 - TŘINEC - Procvičit děti v manuální zručnosti a pomoci jim objevit krásu řemeslného umu. O to se už šest let snaží pořadatelé Mezinárodních řemeslných her ze Střední odborné školy Třineckých železáren (SOŠ). Letos poprvé přizvali i děti z mateřských školek. Řemeslné hry proběhnou v Třinci v areálu školy ve středu 5. a ve čtvrtek 6. dubna.

Ve středu se sjedou žáci základních škol, aby si vyzkoušeli jednoduché zapojení elektrického obvodu, vyrobili olověný odlitek podkovičky, píšťalku dle výkresu či v roli instalatéra složili obrazec z měděných trubek. „Soutěžící prověříme také ze základních znalostí z matematiky, fyziky a chemie, protože jen manuální zručnost v praxi nestačí. Je třeba znát také trochu té teorie,“ podotýká ředitel školy Aleš Adamus za pořadatele.

Pro ty nejmenší si s vymýšlením úkolů dlouho lámali hlavu. Nakonec ale i pro děti předškolního věku připravili na čtvrteční dopoledne aktivity, které prověří zručnost i technické myšlení. „Naši nejmenší soutěžící budou mít za úkol například správně poskládat ozubená kola tak, aby do sebe zapadala, či správně přiřadit a spojit šrouby s maticemi,“ upřesňuje ředitel. Zábavné bude určitě také zatloukání dřevěných klínků různých velikostí.

To středoškoláci už to tak lehké mít nebudou, jejich úkolem bude kromě splnění testu odborných znalostí zapojit elektroinstalaci.

A pro všechny tu bude také celá řada doprovodných aktivit, mezi nimiž nebude chybět střelba na přesnost do branky nebo míchání nápoje z připravených ingrediencí.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky