Požár střechy a požár unimobuňky se zraněním osoby

Požár
Požár
Pondělí, 21. 1. 2019, 7:31 -

Celkem šest jednotek hasičů vyjelo během soboty 19. 1. 2019 ke dvěma závažnějším požárům. V prvním případě se jednalo o požár střešní konstrukce v Ostravě, v druhém případě o požár unimobuňky v obci Stachovice v okrese Nový Jičín, kde při požáru došlo ke zranění civilní osoby.

Krátce před sobotním polednem bylo na operační středisko HZS MSK přijato tísňové volání ohlašující kouř ze střechy v Ostravě, městské části Mariánské Hory. Operační středisko ihned na místo zásahu vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice Ostrava-Fifejdy se dvěma cisternami a jedním automobilovým žebříkem.

Po příjezdu na místo události byly velitelem zásahu ihned povolány další posily ze stanice Ostrava-Zábřeh s automobilovým žebříkem a jednou vysokokapacitní cisternou a dále jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic se dvěma cisternovými automobily. Celkem na místě zasahovalo pět cisteren a dva automobilové žebříky spolu se speciálním protiplynovým automobilem, který zasahujícím hasičům zajišťoval nepřetržitou dodávku nových, plných dýchacích přístrojů chránící dýchací cesty zasahující hasičů před velkým množství kouře.

Jednotky ihned nasadily na boj s plameny, které se šířily v mezistřešní konstrukci, celkem 4 vodní proudy. Hasiči museli rozebírat konstrukce střechy, aby se dostali k ohnisku požáru. Během zásahu byla nasazena přetlaková ventilace, neboť prostory zásahu byly silně zakouřené.

Po dvou hodinách těžké práce v kouři a úzkých prostorech při vysokých teplotách se podařilo požár dostat pod kontrolu a velitel zásahu mohl tedy nahlásit na operační středisko lokalizaci požáru. Další hodinu jednotkám trvala celková likvidace

Hasiči po likvidaci požáru pomáhali do večerních hodin s provizorním zakrytím požárem poškozené střechy. Po ukončení veškeré činnosti se jednotky vrátily zpět na základny, kde načerpaly síly, daly do pořádku použitou techniku a technické prostředky pro případ vzniku další mimořádné události.

Příčina požáru je v šetření vyšetřovatelů HZS MSK ve spolupráci s Policií České republiky. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun.

Další závažný požár v Moravskoslezském kraji byl na operační středisko hasičů nahlášen deset minut před jednadvacátou hodinou. Tentokráte se mělo jednat o požár unimobuňky v obci Stachovice, při které došlo k popálení jedné osoby. Operační středisko proto ihned na místo vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice Bílovec spolu s dobrovolnými kolegy z obcí Fulnek a Fulnek-Stachovice.

Po příjezdu na místo události byla celá unimobuňka již v plamenech a poblíž byla také nalezena popálená osoba, která již byla v péči Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje. Jednotky ihned nasadily na likvidaci požáru 2 vodní proudy a zároveň pomáhali záchranné službě s ošetřením a následným transportem popálené osoby do vrtulníku letecké záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Po 20 minutách zápasu s ohněm dostali hasiči požár pod kontrolu, dalších 30 minut jim zabrala celková likvidace požáru, kdy bylo nutné opětovné použití přetlakové ventilace. Hasičům tentokráte stěžoval zásah silný mráz, kdy bylo třeba nechat vodu neustále protékat tak, aby nedošlo k jejímu zamrznutí v hadicích a armaturách. Hasiči během zásahu vytáhli z unimobuňky jednu velkou propanbutanovou láhev a zároveň zabránili rozšíření požáru na přilehlou dřevěnou maringotku.

Po likvidaci požáru, jehož příčina je stále v šetření vyšetřovatelů HZS MSK, byla škoda po požáru vyčíslena na 5 tisíc korun.

Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
Požár
 

« zpět do rubriky