Policisté v Moravskoslezském kraji se zaměřili na viditelnost chodců

viditelnost chodců
viditelnost chodců
Čtvrtek, 1. 11. 2018, 12:05 -

S příchodem podzimního a zimního období se policisté v celém Moravskoslezském kraji ve zvýšené míře zaměřili na pohybu chodců po komunikacích a jejich vybavení reflexními prvky. Dopravně bezpečnostní opatření, které proběhlo v týdnu od 29. října do 2. listopadu 2018, mělo za cíl v co největší míře eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců. Na vytipovaných místech se zvýšeným pohybem chodců, policisté v době snížené viditelnosti, připomínali povinnost být vybaven reflexními prvky při pohybu po komunikaci mimo obec. Zákon stanoví, že „ pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

S ohledem na bezpečnost chodců za snížené viditelnosti, tedy za soumraku, v noci, za svítání, při silném dešti, sněžení, apod. doporučují policisté užití reflexních prvků i při pohybu po komunikaci v obci. Použitím reflexních prvků se zvyšuje světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuje vzdálenost, na jakou jsou chodci vidět, a to až na vzdálenost 200 metrů.

V rámci Moravskoslezského kraje policisté v silničním provozu mimo obec za snížené viditelnosti zkontrolovali celkově 378 chodců, přičemž 6 z nich nemělo povinný reflexní prvek. Během celého týdne policisté zjistili celkem 70 přestupků, kterých se dopustili chodci, a všechny tyto přestupky byly vyřízeny v příkazním řízení.

V kontrolách zaměřených na pohyb chodců po komunikacích, zejména za snížené viditelnosti, budou moravskoslezští policisté pokračovat i v následujících měsících, a to jak v rámci běžného výkonu služby, tak v rámci bezpečnostních opatření nárazového charakteru.

Celkové výsledky

V průběhu bezpečnostního opatření policisté kontrolovali také dodržování dalších ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, celkem zkontrolovali 3148 vozidel, zjistili celkem 317 přestupků (včetně výše uvedených), z nichž 304 vyřešili v příkazním řízení. Celková výše pokut se vyšplhala na částku 98 000,- Kč. Zbylých 13 přestupků policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu.

 

viditelnost chodců
viditelnost chodců
viditelnost chodců
viditelnost chodců
viditelnost chodců
viditelnost chodců
 

« zpět do rubriky