Pohotoví lidé zachránili z rybníka dvě dívky, hasiči jejich psa

Pátek, 29. 1. 2016, 14:47 - OLDŘIŠOV - Profesionální hasiči a záchranáři z Opavy vyjeli v pátek po poledni do Oldřišova na Opavsku na záchranu dvou dívek ve věku 12 a 14 let z místního rybníka nedaleko zámku, když se předtím neúspěšně pokusily zachránit svého zlatého retrievra, pod nímž se také prolomil led. Také ony, při pokusu o jeho záchranu, skončily na několik minut v ledové vodě.

Událost, která mohle skončit tragedií se odehrála krátce před pátečním polednem. Nakonec vše skončilo pro všechny tři topící se dobře, a to díky rychlosti a rozvaze maminky desetiletého chlapce, který si hrál na nedalekém dětském hřišti a celou nehodu viděl.

Dívky zůstaly na pozorování v nemocnici kvůli silnému podchlazení, ale prý mají být v pořádku. Psa vytáhli z ledové vody hasiči z Opavy.

Maminka, co jí chlapec překotně informoval o nešťastné události na rybníku, ihned vytočila linku tísňového volání 112. O nehodě se tak velmi rychle dozvěděli jak hasiči, tak zdravotníci. Pohotová žena ještě stačila máváním zastavit projíždějící nákladní automobil, který řídil její kamarád, a poslat chlapce za dalším mužem, za tchánem. Řidič náklaďáku vytáhl upínací pás a běžel ke břehu.

Jedné z tonoucích dívek se podařilo z posledních sil vyškrábat až na břeh, druhou vytáhli řidič s tchánem pomocí pásu, protože se nedokázala zbavit těžké, vodou nasáklé zimní bundy, pouze těžké obuvi. Žena a se synem donesli deky, dospělí dívky na břehu svlékli a zabalili do teplých dek.

 Hasiči z opavské stanice byli u rybníka za chvíli po úspěšné záchraně dívek. Vlhké deky jim  a obalili je termofóliemi, na které položili místní zachránci „čerstvé“ suché deky. Děvčata dostala horký čaj, který maminka chlapce stačila donést, a skončila na chvíli v teple hasičského auta. To už přijel tým zdravotníků, kterému hasiči dívky předali. V ledové vodě byly odhadem maximálně čtvrt hodinky.

Ve vodě ještě zůstala při příjezdu hasičů zcela vyčerpaná fenka labradora retrievra, pro kterou šla děvčata po tenkém ledě. Při snaze dostat se ven z mrazivého zajetí pes dokonce chvílemi nešťastně kousal do vrstvy ledu, kde se před chvílí probořil. Ale stranou pozornosti hasičů nezůstal. Dva z nich se ihned po příjezdu jejich zásahového vozidla k rybníku oblékli do nepromokavých kombinéz a psa, zhruba 10 metrů od břehu, vytáhli na pevnější led a břeh za obojek.

Na rozdíl od děvčat, která odjela s podchlazením sanitkou do nemocnice, retriever žádnou termofólii nepotřeboval. Podle velitele hasičského zásahu se z ledové události velmi rychle otřepal, doslova i obrazně.

Nebezpečná situace tedy skončila naštěstí dobře

« zpět do rubriky