Orlovské múzy opět potěšily klienty sociálních služeb

Neděle, 23. 10. 2016, 5:56 - ORLOVÁ - V Domě kultury města Orlová se konal už třetí ročník festivalu Orlovské múzy. Klienti i zaměstnanci několika sociálních zařízení z česko-polského pohraničí se sešli, aby si vzájemně předvedli různá hudební, taneční a divadelní vystoupení, která v průběhu roku pro tuto příležitost připravili. Letošního ročník podpořila Nadace ČEZ třiceti tisíci korunami.

Orlovských múz se letos zúčastnilo 11 zařízení sociálních služeb z Karvinska, Ostravska a Polska. „Orlovské múzy ukazují, že veřejně můžou vystupovat úplně všichni nehledě na věkové či zdravotní omezení. Tím, že klienti trénují divadlo, zpěv a tanec, se zároveň aktivizují a rozvíjejí své pohybové i duševní schopnosti. Právě příležitost předvést výsledek svého snažení ostatním vytváří potřebnou motivaci a třešničku na dortu, která vystupujícím dlouhodobě dodává sílu, odvahu i sebevědomí,“ uvedla ředitelka festivalu Orlovské múzy Jitka Kociánová.

Kromě možnosti předvést kulturní vystoupení a zasoutěžit si o drobné ceny jsou Orlovské múzy pro uživatele i zaměstnance sociálních služeb také vítanou příležitostí se setkat a sdílet zkušenosti. Setkání pokračovalo obědem a následně hudbou ke společnému tanci i poslechu.

Nadace ČEZ podpořila tuto akci prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Moc rádi jsme podpořili činnost desítek nadšených lidí ze sociálních zařízení ze severní Moravy a jejich spolupráci s kolegy ze sousedního Polska. Orlovské múzy se pomalu stávají místní tradicí, která je pro mnohé důležitým oceněním jejich usilovné práce i skvělou možnosti k navazování nových přátelství,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky