Oheň způsobil na železničních rozvodech a zařízeních škodu za 100 milionů. Foto

Čtvrtek, 11. 2. 2016, 8:15 - BOHUMÍN - Šest jednotek hasičů zasahovaly ve středu večer v Bohumíně nedaleko železničního nádraží. Na třech místech hořely rozvaděče, rozvody a zabezpečovací zařízení pro železniční dopravu. Předběžně odhadovaná škoda se vyšplhala na 100 milionů korun. Nikdo nebyl zraněn. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno ve středu o půl desáté večer.

Prvotní informace hovořily o tom, že hoří v prostoru bohumínského nádraží. Hasiči postupně zjistili, že hoří na třech místech mimo nádraží – v objektu hlavního stavědla, ve velké hale, kde se opravují kolejová vozidla, a ve venkovním prostoru chráničky elektrorozvodů.

Na hlavním stavědle hořelo v místnosti s rozvaděči, ve velké opravárenské hale rozvody kabeláže ve výšce 10 metrů. Hasiči používali při likvidaci požáru sněhové a práškové hasicí přístroje. Všechny zasažené vnitřní prostory odvětrávali přetlakovými ventilátory.

Oheň dostali hasiči pod kontrolu během několika desítek minut, uhašeno měli na všech třech místech před středeční půlnocí. Příčina vzniku požáru není zatím známa. Bude se zjišťovat během čtvrtku.

Mluvčí karvinských policistů Zlatuše Viačková řekla k celé události toto: " Místo vzniku požáru bude dnes během dne znovu ohledáno, a to i ve spolupráci s policejními odborníky na urychlovače a elektro. Policisté zahájili úkony trestního řízení nedbalostního přečinu obecné ohrožení.

Oheň také způsobil poruchy signalizace na několika přejezdech. Policisté upozorňují a varují řidiče, aby na nich byli maximálně pozorní.

Všechny postižené přejezdy budou označeny, ale do té doby pro nepozorného řidiče může být přejezd v poruše nebezpečný.

Konkrétně se jedná o zařízení v bohumínské ulice Trnková, Drátovenská a ulici 9. května. Na Ostravské ulici jsou hned dva přejezdy, na ulici Na chalupách je pro pěší. Nefunkční je i přejezd v Dolní Lutyni, části Věřňovice.

České dráhy z důvodu této mimořádnosti, která ovlivňuje mezinárodní dopravu na Slovensko i do Polska, ale také vnitrostátní dálkovou i regionální dopravu, připravily opatření, která se během dne mohou měnit podle postupu oprav - www.cd.cz/mimoradnosti.

V současnosti se po dohodě se SŽDC zajišťuje přesun souprav z bohumínského depa, aby mohly být využity v provozu. Předpoklad je na celý dnešní den. Momentálně jednají zástupci Českých drah s polskou stranou na zajištění spojů EC z Vídně do Varšavy,  jde o podobné opatření jako pro EC z Prahy do Varšavy.

Opatření v dálkové dopravě:

Zajištěna náhradní autobusová doprava mezi stanicemi Dětmarovice - Bohumín - Ostrava hl.n. Vlaky z Ostravy hl.n. na autobusy náhradní dopravy nečekají.

1) Vlaky SC linky Praha - Ostrava a zpět

Vlak SC 510 je odřeknut v úseku Bohumín - Ostrava hl.n. a je veden jednotkou CityElefant. Není dodrženo plánované řazení vlaku a nejsou zajištěny garantované služby - bistrovůz, wifi + palubní portál, tichý oddíl.

2) Vlaky Ex, EC Praha - Ostrava - Žilina a zpět

Tyto vlaky budou vedeny v úseku Ostrava hl.n. - Český Těšín a zpět odklonem přes Havířov. Vlaky nejdou přes stanice Bohumín a Karviná. Zpoždění za odklonovým úsekem se může zvýšit o asi 15 min.  

3) Vlaky linky SC Praha - Ostrava - Košice a zpět

Tyto vlaky budou vedeny v úseku Ostrava hl.n. - Český Těšín a zpět odklonem přes Havířov. Zpoždění za odklonovým úsekem se může zvýšit o cca 15 min.

4) Vlaky linky R Brno - Bohumín a zpět

Tyto vlaky budou v úseku Ostrava hl.n. - Bohumín a zpět odřeknuty. Vlaky budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Ostrava hl.n. - Bohumín a zpět, vlaky ve směru Ostrava - Brno nečekají ve stanici Ostrava hl.n. na přípoj od autobusů ze směru Bohumín.

5) Vlaky linky EC Warszawa - Ostrava - Přerov - Břeclav - Wien a zpět

Opatření se připravuje, budeme aktualizovat.

6) Vlaky linky EC Praha - Warszawa

Vlaky budou vedeny v úseku Ostrava hl.n. - Chalupki a zpět odklonem, vlaky nezastavují ve stanici Bohumín.

Opatření v regionální dopravě:

Je zajištěna náhradní autobusová doprava mezi stanicemi Dětmarovice - Bohumín - Ostrava hl.n., Bohumín - Petrovice u Karviné.

Zastávka Dolní Lutyně není autobusy obsluhována, náhradní zastávka: Dolní Lutyně, Na kopci. dráhy.

redakce Ostrava Online



 

« zpět do rubriky