O Dolu Frenštát jednali zástupci samospráv s hejtmanem našeho kraje

foto: OKD
foto: OKD
Čtvrtek, 11. 2. 2016, 14:02 - FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM - Ve středu 10. února se hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák sešel se starosty Frenštátu p. R., Trojanovic a Kunčic pod Ondřejníkem, aby společně diskutovali o budoucnosti dolu Frenštát. Z jednání vyplynulo, že tento problém v současnosti nepovažuje kraj ani Ministerstvo průmyslu a obchodu za prvořadý. Přednostně řeší problematiku nezaměstnanosti, která souvisí s propouštěním havířů firmou OKD.

„Zdůraznili jsme panu hejtmanovi, že nás se situace kolem dolu Frenštát dotýká citelně právě nyní, kdy se hovoří o jeho možném převzetí státem,” uvedla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová. „Považujeme za důležité, aby se budoucnost dolu řešila právě nyní, současně s útlumem těžební činnosti na Ostravsku. Máme totiž obavy, že se provozy firmy rozdělí na výdělečné a ztrátové. Ty profitující si OKD nechá a ty, které pro ni představují zátěž, převede na stát,” dodal starosta Trojanovic Jiří Novotný.

Hejtman dále uvedl, že Ministerstvo obchodu a průmyslu uvažuje o zasypání těžebních jam. „To je pro nás dobrá zpráva,” řekl předseda spolku Naše Beskydy Stanislav Uruba a dodal: „Tuto variantu prosazujeme už deset let. Tento způsob konzervace dolu jako jediný umožňuje jeho případné využití v budoucnu. Konec konců, zasypání dolu považuje za nejlepší variantu i profesor Vladimír Slivka z Vysoké školy báňské.”

Zástupci samospráv doufají, že tuto z jejich pohledu nejrozumnější variantu, potvrdí i ministerstvo průmyslu a obchodu. Na 23. února byla naplánována návštěva ministra Jana Mládka ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Tu bohužel pan ministr zrušil, děláme však všechno pro to, aby přijel co nejdříve v náhradním termínu,” vysvětlil Stanislav Uruba.

Další část jednání s hejtmanem se týkala problematiky zaměstnanosti. HR manažerka firmy Continental Automotive Czech Republic s.r.o Hana Pitnerová hovořila s hejtmanem o skutečnosti, že zatímco na Karvinsku se řeší co s propuštěnými horníky, největší zaměstnavatel na Frenštátsku nemá dostatek pracovníků.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky