Nový přístroj umožňuje rozšířenou diagnostiku pacientova zraku

Přístroj Solix
Přístroj Solix
Pátek, 19. 11. 2021, 11:32 - Oční ambulance v Městské nemocnici Ostrava získala zcela nový přístroj pro neinvazivní vyšetření, které umožňuje přesnější diagnostiku řady očních nemocí. Jedná se o technicky nejvýkonnější zařízení, které je dostupné na evropském trhu. OCT-A přístroj Solix za cenu 3 milionu korun včetně DPH dodala společnost CMI. Vyšetření pacienta přístrojem, který je na českém trhu naprostou novinkou, ho nijak neomezuje, je rychlé, nebolestivé a kdykoliv se dá opakovat. Nemá žádná rizika ani vedlejší účinky.

Nový přístroj Solix dokáže oproti staršímu typu tvořit téměř pětinásobně rychlejší, trojnásobně širší a o téměř třetinu hlubší obrazy. Disponuje i mnoha dalšími funkcemi, kromě OCT angiografie (cévního vyšetření oka) je to automatický eyetracking (funkce sledování vyšetřovaného oka), barevná fotografie sítnice nebo předního segmentu, případně infračervená fotografie předního segmentu. Lékař získává obrazové řezy strukturou oka s vysokým prostorovým rozlišením detailů.

„Vývoj a zavedení neinvazivní angiografie přístrojem OCT-A do praxe, kdy se dá vyšetření cév uskutečnit bez použití kontrastní látky, můžeme právem označit za milník v oční diagnostice. Pro pacienty i lékaře to znamená přesnější diagnostiku a sledování progrese nemocí především u vaskulárních poruch sítnice a cévnatky, u diabetu, zeleného zákalu, věkem podmíněných degenerací a dalších nemocí. Jedinečným způsobem nám vyšetření pomáhá včas objasnit i počínající onemocnění sítnice a terče optického nervu. Kombinace klasického OCT a nového OCT-A nám nabízí zcela nové diagnostické možnosti, jaké jsme dosud neměli,“ uvedla primářka očního oddělení Věra Stanovská.

U dosud standardně používané fluorescenční angiografie se do žíly pacienta vpravuje kontrastní látka, právě kvůli ní není vyšetření pro pacienta komfortní a představuje i možná zdravotní rizika.  Na rozdíl od nové metody, která umožňuje bezkontaktní vyšetření cévního zásobení oka.

Délka vyšetření se odvíjí od lékařem požadovaných snímkovacích protokolů, maximálně však trvá několik málo minut. Pacient je během vyšetření vsedě, s podpěrou brady a opřeným čelem. Pacient v průběhu vyšetření spolupracuje s obsluhou přístroje. Je nutné, aby sledoval fixační body a omezil pohyby oka. Vyšetření je neinvazivní a bezkontaktní. Každé oko je vyšetřeno zvlášť.

Přístroj vysílá na oko zdravotně nezávadné světelné paprsky z oblasti infračerveného záření. Podstatou měření je hodnocení velikosti odrazů a časového zpoždění paprsků odražených v různých hloubkách tkáně. Tyto informace poté zpracovává výkonný počítač a poskytuje výsledné obrazy pacientova oka z různých řezů včetně analýz naměřených parametrů.   

Jedná se i o důležité preventivní vyšetření, protože včasná diagnostika dokáže rozpoznat a léčit onemocnění daleko dříve, než by došlo ke klinickým projevům s nenávratným postižením pacientova zraku. Protože se jedná o specializovanou vyšetřovací metodu, není vyšetření hrazeno z pojištění. Pacient si za něj musí připlatit, například za komplexní vyšetření glaukomu obou očí je to tisíc korun. Aktuální ceník vyšetření je zveřejněn zde: https://www.mnof.cz/cenik-sluzeb.

Přístroj Solix
Přístroj Solix
 

« zpět do rubriky