Nový pavilon Péče o matku a dítě ve FNO je dokončen

Nový pavilon Péče o matku
Nový pavilon Péče o matku
Pátek, 11. 1. 2019, 13:06 -

OSTRAVA - MS kraj tak má jedno z nejmodernějších perinatologických center v Česku.

Ve čtvrtek 10. ledna FNO slavnostně otevřela nový Pavilon péče o matku a dítě. Je propojený s Gynekologicko-porodnickou klinikou FNO a jeho součástí  jsou i zcela nové prostory Oddělení neonatologie. „Díky investicím v celkové výši 330 milionů korun teď má Moravskoslezský kraj k dispozici jedno z nejmodernějších perinatologických center v republice s kapacitou až 2 700 porodů ročně, řekl doc. MUDr. Petr Vávra, Ph.D., ředitel FNO.

Nový pavilon umožní sjednocení všech pracovišť Gynekologicko – porodnické kliniky pod jednu střechu a tím ubudou mnohdy komplikované převozy a hlavně dojde k rozšíření celého perinatologického centra. Klinika je vybavena nejmodernějším přístrojovým vybavením, na které nemocnice v rámci podpory českých perinatologických a onkogynekologických center získala z evropských fondů téměř 150 milionů korun. Jde o zcela nové vybavení pro neonatologii a porodnická část centra získala kromě jiného tři ultrazvukové přístroje nejvyšší třídy v hodnotě přes 10 milionů korun. „Porodní sál je kompletně vybaven špičkovým monitorovacím systémem, zcela nové přístrojové vybavení máme i na JIP. Onkogynekologové budou nově pracovat s moderní  laparoskopickou soustavou s velmi vysokým rozlišením i s novými technologiemi umožňujícími kvalitnější zobrazovaní uzlin. Zcela nový bude i onkogynekologický stacionář pro pacientky podstupující chemoterapii. Vše, o čem hovořím, výrazně zkvalitní léčebnou péči,“ popisuje jednotlivá pozitiva doc. MUDr. Ondřej Šimetka, Ph.D., MBA, pověřený vedením kliniky, a dodává, že Gynekologicko-porodnická klinika FNO má za sebou velmi úspěšný rok. „Došlo k výraznému vzestupu počtu porodů i k prohloubení všech trendů, na které jsme se zaměřili. Například jde o pokles prováděných císařských řezů a zlepšení centralizace péče o riziková těhotenství a dvojčetná těhotenství. Kromě toho se nám také podařilo výrazně posílit onkologický tým.“

Zásadní posun spatřuje docent Šimetka v tom, že díky novému pavilonu vznikne v prostorách současného oddělení patologických novorozenců stanice pro ženy s rizikovým a patologickým těhotenstvím. Přibudou nadstandardní pokoje a pokoje pro ženy po císařském řezu. Ty dříve musely být kvůli nedostatku lůžek často  umístěny na JIP, takže byly odděleny od dítěte i partnera. „Ze strany rodiček je to velice vítaná služba, protože díky tomu nepřijdou o nejhezčí první okamžiky po porodu,“ vysvětluje docent Šimetka a dodává, že díky přístavbě může klinika rozšířit i počet ambulancí.  Zkrátí se tak objednací lhůty a nová vyšetřovací polohovatelná lůžka nabídnou  pacientkám při vyšetření mnohem větší komfort. Přibyly také přednáškové místnosti a jeden porodní pokoj.

Oproti roku 2017, kdy musel být provoz Gynekologicko-porodnické kliniky FNO kvůli přestavbě omezený, loni počet porodů neustále vzrůstal. Za 12 měsíců uplynulého roku se ve FNO narodilo 2443 dětí. A to je nejvíce za 20 let . V 98 případech jsme na svět pomohli dvojčatům a také jedněm trojčatům.

Do Fakultní nemocnice v Ostravě přijíždějí porodit ženy z jiných regionů i ze zahraničí, a to především proto, že patříme k porodnicím, které jsou vstřícné k požadavkům budoucích rodičů. Dokonce není výjimkou, že u nás rodí přirozenou cestou ženy i po dvou císařských řezech.

„Jako klinika s evropskou akreditací EBCOG pro gynekologii a porodnictví přijímáme stážisty z jiných nemocnic. Chceme získat také Evropskou perinatologickou akreditaci. Pokud se nám to podaří, budeme třetím takto akreditovaným perinatologickým centrem v České republice“, uzavírá doc. Šimetka.

« zpět do rubriky