Novou bronchoskopickou věž pořídila Vítkovická nemocnice

Vítkovická nemocnice
Vítkovická nemocnice
Pondělí, 18. 2. 2019, 13:24 -

Ostrava: Šetrnější průběh vyšetření dýchacích cest pro pacienty, detailnější zobrazení pro lékaře a celkově přesnější diagnostiku nabízí nové vybavení Vítkovické nemocnice. Řeč je konkrétně o nové bronchoskopické věži, kterou za 1,2 miliónu korun koupila na plicní oddělení Vítkovická nemocnice v Ostravě, člen skupiny AGEL.

Dosluhující bronchoskopickou věž na plicním oddělení nahradila nová, modernější. „Má dva bronchoskopy, diagnostický a terapeutický. Diagnostický je tenčí, takže šetrnější k pacientům. Dovolí nám vyšetřit i menší děti, ale také zaintubované pacienty, možné je vyšetření i přes kanyly. Terapeutický bronchoskop má pak standardní rozměry a používá se již při následných zákrocích,“ vysvětlil MUDr. Jaromír Roubec, Ph.D., primář plicního oddělení Vítkovické nemocnice.

Kromě možnosti šetrnějšího vyšetření nabízí nová věž také přesnější diagnostiku. „Nové softwarové vybavení v kombinaci s ultra HD rozlišením nabízí lepší rozlišení pro případné nálezy dolních dýchacích cest, výhodou je také pořízení fotografického záznamu z vyšetřované oblasti, anebo do budoucna možné rozšíření i o filmový záznam. Díky kvalitnějšímu zobrazení je to pro nás posun k přesnější diagnostice,“ doplnil primář MUDr. Jaromír Roubec, Ph.D. s tím, že vyšetřující lékař může přepínat mezi jednotlivými módy zobrazení, které zvýrazňují například cévní nebo nádorové struktury.

Plicní oddělení Vítkovické nemocnice poskytuje komplexní péči pacientům s nemocemi plic, průdušek, pohrudnice a mezihrudí. Na oddělení zde ročně ošetří endoskopicky v ambulantním režimu přibližně 300 pacientů a v odborných ambulancích dalších 12 000 pacientů.

« zpět do rubriky