Na bezpečné nakupování před Velikonocemi dohlížejí strážníci

Bezpečné nakupování
Bezpečné nakupování
Čtvrtek, 14. 4. 2022, 8:07 - Od pondělka až do soboty budou ostravští strážníci dohlížet na bezpečné nakupování a parkování ve vybraných ostravských obchodních centrech. Preventisté městské i státní policie pak budou nakupujícím navíc poskytovat cenné rady, jak lépe ochránit svůj majetek nejen při předvelikonočních nákupech. Vše probíhá v rámci akce „Bezpečnější nakupování a parkování“, která je součásti projektu „Bezpečnější Ostrava“.

V předvelikonočním čase se v obchodem mohou nakupující setkat nejen se široku nabídkou zboží a řadou výhodných slev. Mohou se rovněž setkat i s řadou nenechavců, kteří rádi využijí vhodných příležitostí ke svému nezákonnému obohacení.

Nepozornost pak v případě takových setkání znamená pro nakupující ztrátu financí a spousty starostí spojených s odcizením platebních karet, dokladů, klíčů od domova či vozidel.

Důvody, proč lidé o svůj majetek přicházejí, se zpravidla stále opakují: tašky uložené v nákupním vozíku, peněženka v zadní kapse kalhot, všechny cennosti pohromadě v kabelce, pootevřený batoh, mobil volně v ruce, PIN na lístečku u karty.

Na parkovištích pak hraje roli snížená pozornosti lidí, kteří právě ukládají nákup do auta nebo usazují děti do sedaček.

Strážníci proto nabízí občanům jednoduché rady, jak si nákupy v adventním období užít bez stresů a neupoutat pozornost zlodějů.

Bezpečně při nákupech

Zlatým pravidlem je nosit doklady, peníze, mobilní telefon, platební karty uložené odděleně v různých vnitřních kapsách oblečení, které máte právě na sobě.

Mobilní telefon ochráníte i jeho zavěšením na šňůrku kolem krku nebo zápěstí.

Bezpečně na parkovišti

Základní zásadou je, mít auto vždy co nejlépe uzavřené – uzamčené (všechna okýnka i dveře, které právě nepoužíváte) a všechny věci z kabiny auta zamknout do kufru. Zloděj si všímá i toho, co před odchodem schováváte pod sedadlo nebo do přihrádky v palubní desce.

« zpět do rubriky