Moravskoslezští hasiči se připravují na zásahy v tunelech

Moravskoslezští hasiči
Moravskoslezští hasiči
Neděle, 3. 3. 2019, 9:00 - Šest desítek příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) prochází tento a příští týden v Ostravě intenzivním kurzem, zaměřeným na zdolávání mimořádných událostí v silničních a železničních tunelech.

Šest desítek příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) prochází tento a příští týden v Ostravě intenzivním kurzem, zaměřeným na zdolávání mimořádných událostí v silničních a železničních tunelech. Především teoretická příprava v hotelu Pak Inn pod vedením zkušených lektorů ze Švýcarska a Nizozemska vyvrcholí praktickou částí na přelomu června a července 2019 ve Švýcarsku. Přípravu financuje Evropský sociální fond (ESF) a také Moravskoslezský kraj.

Projekt „Speciální výcvik jednotek hasičů pro zdolávání mimořádných událostí v silničních a železničních tunelech“ se zaměřuje na zkvalitnění provádění záchranných prací jednotkami požární ochrany v podobě rozvoje odborných dovedností a znalostí příslušníků zařazených v jednotkách HZS MSK předurčených pro zásahy v silničních a železničních tunelech. 

Výcvik je určen pro 60 hasičů (2 turnusy po 30 hasičích). V teoretické části jsou hasiči seznamováni s problematikou požárů v silničních a železničních tunelech se zaměřením na zkušenosti z konkrétních zásahů v zahraničí. Na teorii bude navazovat praktický výcvik v mezinárodní hasičské akademii IFA ve Švýcarsku, která disponuje cvičnými silničními a železničními tunely a potřebným zázemím, a to v termínu 30.6.-7.7.2019.

Problematiku přednášejí v Ostravě zahraniční lektoři ze Švýcarska a Nizozemí s letitými zkušenostmi z této oblasti, tento týden profesionální lektor akademie IFA a dobrovolný hasič Markus Vogt ze Švýcarska, příští týden Han Admiraal z Nizozemska, specialista na tunelové stavby.

Pro zvyšování bezpečnosti v regionu jsou podobná cvičení bezesporu nutná. Čím více specializovaných dovedností si moravskoslezští hasiči osvojí, tím klidněji mohou, jak se říká, naši lidé spát. Na tento projekt se nám podařilo získat evropské peníze, zčásti jej spolufinancuje stát, peníze jdou i z krajské kasy. Kromě výcviku v silničních a železničních tunelech si naši hasiči měli příležitost zdokonalit zásahy na vodě a v sutinách, také už absolvovali výcvik na zdolávání mimořádných událostí v oblasti chemie," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a doplnil, že kraj celkově na tyto výcviky přispěl více než dvěma miliony korun.

Moravskoslezští hasiči
Moravskoslezští hasiči
Moravskoslezští hasiči
Moravskoslezští hasiči
Moravskoslezští hasiči
Moravskoslezští hasiči
Moravskoslezští hasiči
Moravskoslezští hasiči
 

« zpět do rubriky