Moravskoslezský kraj dal na ozdravné pobyty 32 milionů korun. Další dotace připravuje na jaro

ZŠ
Středa, 8. 1. 2020, 9:22 - Moravskoslezský kraj přispívá na ozdravné pobyty dětí od roku 2013. Díky krajským dotacím už vyjelo za čistým vzduchem asi sedm tisíc dětí. Na jejich regeneraci kraj přispěl 27 a půl milionu korun. Další dotace vyhlásí na jaře příštího roku.

Moravskoslezský kraj přispívá na ozdravné pobyty dětí od roku 2013. Díky krajským dotacím už vyjelo za čistým vzduchem asi sedm tisíc dětí. Na jejich regeneraci kraj přispěl 27 a půl milionu korun. Další dotace vyhlásí na jaře příštího roku.

„Jsem moc ráda, že je o ozdravné pobyty velký zájem. Děti z oblastí se zhoršenou kvalitou vzduchu vyjíždějí se svými kamarády a učiteli minimálně na 12 dnů. Pobyty se samozřejmě konají v místech, kde je čistý vzduch, příroda a příjemné prostředí. Děti naberou síly, odpočinou si a užijí si spoustu zábavy. Co je ale ještě důležitější, ozdravné pobyty mají příznivý vliv na imunitu dětí a jsou skvělé na prevenci onemocnění dýchacích cest,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a připomněla, že od roku 2013 kraj přispívá na ozdravné pobyty předškoláků, od roku 2017 také na pobyty pro žáky 1. stupně základních škol.

Kraj přispívá na každé dítě a den 400 korun, hradí také náklady na pedagogický a zdravotnický personál. Děti předškolního věku mohou jet v rámci školky nebo s rodiči. V tom případě kraj přispívá i na rodičovský doprovod. „Od roku 2013 dal Moravskoslezský kraj 18 milionů korun na ozdravné pobyty dětí z mateřinek, na čerstvý vzduch vyjelo 4877 dětí a rodičů. Na pobyty dětí prvního stupně základních škol přispíváme od roku 2017, celkem jsme z krajského rozpočtu zaplatili 13,8 milionu korun na pobyty pro skoro 3 tisíce dětí,“ vyjmenovala náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová s tím, že Moravskoslezský kraj bude v příspěvcích na ozdravné pobyty pokračovat. Další dotační programy kraj vyhlásí na jaře 2020.

« zpět do rubriky