Mládě komby Garnettovy v Zoo Ostrava

Zoo Ostrava
Zoo Ostrava
Úterý, 5. 10. 2021, 11:41 - V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se těší z vzácného mláděte komby Garnettovy, které přišlo na svět začátkem července.

Jedná se o jedno ze tří mláďat tohoto druhu primáta, které se v letošním roce narodilo v evropských zoo. Celá populace v Evropě čítá ani ne 30 jedinců. Mládě je vzácné i proto, že je nositelem genů samce přivezeného pro oživení krve ze zoo v Severní Americe.

Mládě komby Garnettovy se v ostravské zoologické zahradě narodilo 6. července 2021, zatím se ale neví, jakého je pohlaví. Jeho matkou je tříletá samice narozená v Ostravě a otcem stejně starý samec, původem ze zoo v Kolíně nad Rýnem. Přestože je samice prvorodička, svou rodičovskou premiéru zvládá dobře, o svého potomka příkladně pečuje a mládě prospívá. Samec byl před porodem od samice oddělen, ale nyní už je celá rodina pohromadě. Momentálně jsou komby Garnettovy skryté před zraky návštěvníků, a to z důvodu probíhající rekonstrukce zadní části pavilonu Tanganika, kde obývaly tyto poloopice spolu s dalšími nočními živočichy expozici s převráceným světelným režimem. Po dobu stavebních úprav jsou dočasně umístěny na jednom z ostrůvků pod Pavilonem evoluce. Vzhledem k jejich nočnímu způsobu života ale nejsou během dne vidět.

Video chovatelky Zuzany Gubové zachycuje samici komby Garnettovy s mládětem.

Komby Garnettovy chová ostravská zoo od roku 2008. Aktuálně je zde pět jedinců tohoto nočního primáta – původní pár, který v minulosti odchoval tři potomky – dva samce a jednu samici. Mladí samci byli odvezeni do jiných zoo, mladá samice v Ostravě zůstává a tvoří nový chovný pár s kolínským samcem. Pátou ostravskou kombou je tedy letošní mládě, které je zároveň čtvrtým odchovaným mládětem. Situace komb Garnettových v lidské péči není nijak příznivá, populace v evropských zoologických zahradách aktuálně čítá 24 zvířat, z toho je 17 samců a pouze sedm samic. V posledním roce se v Evropě narodila jen tři mláďata, z toho jedno v Ostravě. Vzhledem k přetlaku samců ostravští chovatelé doufají, že mládě bude samička.

 Komba Garnettova (Otolemur garnetti) je noční poloopice vyskytující se v Somálsku, Keni, Tanzánii a na Zanzibaru. Váží okolo 800 g. V kombím jídelníčku najdeme ovoce a bezobratlé (hmyz nebo měkkýše), ale jsou schopny ulovit i drobnější obratlovce. Pochutnají si i na míze stromů. V přírodě zatím tento primát není kriticky ohrožen, ale tak jako ostatní druhy trpí lidskou rozpínavostí, zejména přeměňováním krajiny na zemědělskou půdu. Vzhledem k nočnímu způsobu života existuje o tomto druhu jen malý počet výzkumů, tudíž máme o něm jen velmi málo informací.

Mládě komby
Mládě komby
 

« zpět do rubriky