Lidí na úklid je málo. Práci musí Bohumín zajišťovat vlastními silami

Nedostatek lidí na úklid
Nedostatek lidí na úklid
Pátek, 22. 4. 2022, 9:53 - BOHUMÍN – Stát výrazně omezil službu veřejně prospěšných pracovníků (VPP), která pomáhá udržovat čistotu ve městech. Bohumín má aktuálně k dispozici pouhých dvanáct lidí, ještě v lednu jich měl přitom třicet, před šesti lety dokonce více než dvě stě. Městským technickým službám proto nezbylo nic jiného, než zaměstnat na úklid šest nových pracovníků.

Sbírání odpadků, zametání listí z chodníků nebo zimní úklid sněhu. To jsou činnosti, které v Bohumíně vykonávají už řadu let lidé zapojení prostřednictvím Úřadu práce do veřejně prospěšných prací. Po nástupu nové vlády jich však výrazně ubylo. „Vnímáme to tak, že stát už nemá zájem činnost VPP dotovat. Přitom tito lidé jsou velmi obtížně zaměstnatelní a peníze budou dostávat dál ve formě sociálních dávek. Takže pokud chce vláda šetřit právě na VPP, tak neušetří vůbec nic,“ komentuje starosta Bohumína Petr Vícha.

Na razantní snížení počtu pracovníků musel Bohumín reagovat. „Dvanáct lidí je na úklid dvacetitisícového města zoufale málo. Pro nás je zásadní, aby ulice zůstaly čisté, proto naše technické služby zaměstnaly šest nových pracovníků. Jejich mzdu bude BM servis pokrývat z pětimilionové dotace, kterou mu město poskytuje na zajištění úklidu,“ podotýká starosta.

Jak vysvětlil, pracovníkům VPP hradí větší část minimální mzdy stát, města i tak na každého pracovníka přispívají v řádu několika tisíc korun měsíčně, navíc těmto lidem zajišťují pracovní vybavení, zázemí a také vedení a organizaci práce. Před sedmi lety dával stát na mzdy VPP více než dvě a půl miliardy korun, v roce 2019 se částka snížila na 1,3 miliardy korun, o rok později už to bylo jen 700 milionů. I letos objem peněz vyplacených městům na zajištění těchto pracovníků klesne.

Nejde jen o to, že města budou muset vynakládat více prostředků na zajištění úklidu. Nezájem o VPP ze strany státu bude mít i společenský dopad. Často jde o osoby, které nemají práci dlouhá léta a je velmi nepravděpodobné, že by se v jejich životě něco změnilo. Takto mohli být užiteční, naučit se základním pracovním návykům a zvýšit šance na to, že je někdo v budoucnu zaměstná. Místo toho budou dál sedět na ubytovnách a brát dávky,“ uzavírá starosta s tím, že tento nástroj aktivní politiky zaměstnanosti v Bohumíně už několikrát zafungoval, dřívější VPP následně získali práci například jako údržbáři v místní nemocnici.

« zpět do rubriky