Lékaři poprvé použili laparoskopii na léčbu inkontinence

Čtvrtek, 7. 1. 2016, 9:08 - FRÝDEK - MÍSTEK - Několik let trápila urgentní inkontinence ženu, která nyní podstoupila urogynekologickou operaci ve frýdecko - místecké nemocnici. Lékaři provedli operaci, která se běžně provádí v anglosaských zemích. V České Republice se provádí pouze na několika pracovištích. Unikátem je, že operace byla jako první v České republice provedena kompletně laparoskopicky.

Obtíže mě trápily už několik let, musela jsem chodit často močit nejen přes den, ale i v noci. Nebylo výjimkou, že jsem vstávala za noc třeba pětkrát,“ líčila své zdravotní problémy paní Alena Vroblová z Frýdku-Místku. „Potíže mi značně komplikovaly život, nemohla jsem třeba jít ani na delší vycházku. Protože problémy navzdory léčbě přetrvávaly, rozhodla jsem se podstoupit operaci na gynekologicko-porodním oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku, kde mě operoval primář oddělení Martin Němec.“

„Hned po operaci došlo k výraznému zlepšení, můj zdravotní stav se vrátil do normálu. Problémy s častým močením zmizely a cítím se teď mnohem lépe,“ usmála se paní Vroblová.  „Doporučila bych všem ženám s podobným problémem, aby se netrápily zbytečně a pokud je to možné, aby operaci absolvovaly,“ dodala dvaašedesátiletá žena.

„Paní Vroblová byla několik let léčena na urgentní inkontinenci pomocí tablet. I přes léčbu však nedošlo ke zmírnění obtíží. Při gynekologickém vyšetření byl diagnostikován mírný sestup dělohy, který symptomy urgentní inkontinence vyvolává. Pacientka byla velice motivovaná své obtíže řešit a tak jsme se domluvili na operaci,“ vysvětluje primář gynekologicko-porodního oddělení Martin Němec.

„Tyto operace se provádějí buďto klasicky z břišního řezu, nebo laparoskopicky. Jde o to, jak je které pracoviště erudováno v miniinvazivní operativě. My jsme se rozhodli provést operaci laparoskopicky a odstranit tělo děložní, vejcovody a vaječníky. Na ponechaný čípek děložní jsme upevnili speciální síťku, kterou se čípek uchytí oboustranně na křížovou kost (operace CESA/VASA). Síťka zabraňuje poklesu čípku a močového měchýře. Jejich pokles může u žen vyvolat výše zmíněné příznaky urgentní inkontinence,“ popsal primář Němec.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky