Kraj uzavírá nové dobrovolné dohody, ovzduší chce u nás zlepšit i Lenzing Biocel Paskov

Kraj uzavírá nové dobrovolné dohody
Kraj uzavírá nové dobrovolné dohody
Úterý, 10. 5. 2022, 14:20 - Moravskoslezský kraj navazuje na jednání s velkými podniky v regionu a uzavírá nové dobrovolné dohody. Těmi se zúčastněné strany zavazují ke krokům, kterými nad rámec zákonných povinností pomohou zlepšit ovzduší v regionu. Novou dobrovolnou dohodu kraj uzavřel se společností Lenzing Biocel Paskov.

„Stav ovzduší v našem kraji je velké téma. Vyrovnáváme se s důsledky průmyslové historie našeho kraje, potýkáme se s emisemi, které se k nám dostávají od našich polských sousedů, řešíme lokální topeniště. Chceme použít každý dostupný nástroj, který by situaci u nás pomohl zlepšovat. A zodpovědný přístup velkých podniků, které podniknou aktivity nad rámec zákonných požadavků České republiky i Evropské unie, má rozhodně své pozitivní dopady. Podle nejnovější situační zprávy se ovzduší u nás skutečně významně zlepšilo a my určitě chceme, aby tento trend pokračoval,“ uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš a připomněla, že v minulosti měl kraj uzavřenou dobrovolnou dohodu se sedmi podniky. Každoroční hodnocení potvrdila, že všechny strany své závazky splňovaly. Dohody byly uzavřeny na dobu určitou, jejich platnost již skončila. Kraj proto obnovil jednání a podepisuje dohody nové.

Dalším podnikem, který chce proaktivně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v regionu, je společnost Lenzing Biocel Paskov, i přestože emisní stopa společnosti je velmi nízká, zavázala se k dobrovolné dohodě. Dobrovolnou dohodu podepsali radní Moravskoslezského kraje Zdenka Němečková Crkvenjaš a jednatelé společnosti Lenzing Biocel Paskov Kateřina Kupková a Vojtěch Podmolík.

„Společnost Lenzing Biocel Paskov se v dobrovolné dohodě kromě jiného zavázala každý rok provádět v okolí závodu měření hlukové zátěže a kvality ovzduší nebo každoročně zajišťovat údržbu zeleně a komunikací v areálu společnosti včetně výsadby nové zeleně ve výši minimálně 1,5 milionu korun,“ sdělila předsedkyně představenstva společnosti Lenzing Biocel Paskov Kateřina Kupková.

Ke krokům nad rámec legislativy se v dobrovolné dohodě zavázal také Moravskoslezský kraj. Například slíbil zvýšit náklady na nadlimitní čištění pozemních komunikací, které spravuje. „Také budeme finančně podporovat projekty, které řeší využívání srážkových nebo odpadních vod. Přispějeme i na efektivnější nakládání s komunálními odpady v obcích. Z krajského rozpočtu opět podpoříme výměny starých kotlů za ekologické, nebo se například podělíme o náklady na regionální monitoring kvality ovzduší,“ uzavřela krajská radní Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Kraj uzavírá nové dobrovolné dohody
Kraj uzavírá nové dobrovolné dohody
 

« zpět do rubriky