Kapely mají poslední šanci přihlásit se do soutěže Radegast Líheň

Středa, 20. 1. 2016, 9:56 - OSTRAVA - Již jen několik dnů zbývá do ukončení příjmu přihlášek jubilejního patnáctého ročníku největší československé klubové soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň. Přihlašovací formulář na www.lihen.cz bude aktivní do konce ledna a tak již hudebním nadšencům nezbývá mnoho času.

Poslední ročník zaznamenal největší počet přihlášených skupin v historii, když se jich přihlásilo celkem 430 a ti nejlepší si zahráli na významných akcích a rozdělili si ceny za více než 100 tisíc Kč! Celkem 72 se jich veřejně prezentovalo před publikem ve čtyřech klubech a odborná porota nakonec přes základní, čtvrtfinálová a semifinálová kola poslala až do Velkého finále čtyři nejlepší.

Nejlepšími se nakonec stali polští Eleanor Gray a stali se tak v historii soutěže už druhou polskou skupinou, která soutěž vyhrála.

To je však již historií, protože se právě blíží uzávěrka přihlášek do dalšího ročníku a již nyní odborná porota vybírá z přihlášených složení prvních dvou kol.

„Kvalita přihlášených kapel je tradičně různá, nicméně potěšitelné je, že se mezi nimi našly zajímavé originály i ti, kteří sice tíhnou ke konkrétnímu stylu, ale svým pojetím jej někam posouvají. U některých nahrávek se prostě posluchač skvěle baví, i když ví, že ty postupy i zvuk slyšel snad stokrát,“ shodují se porotci soutěže, kteří mají v těchto dnech za sebou poslech necelých dvou set nahrávek. Denně však přichází další. „S blížící se uzávěrkou se vždy zvýší množství přihlášek a tradičně chodí i po jeho vypršení. I letos možná dáme opozdilým nějaký ten den navíc, ale kdo dřív přijde, ten prostě hraje, a na ostatní se už nemusí dostat. Kapacita soutěže je omezená,“ dodávají s úsměvem pořadatelé.

Přesto je porce pětatřiceti soutěžních koncertů téměř neuvěřitelná a fanoušci se tak mohou těšit na řádnou porci muziky bez vstupného ve čtyřech moravských klubech: „Soutěžit se bude pravidelně ve čtvrtek od sedmi večer a návštěvníci uvidí vždy hudební souboj mezi třemi kapelami o jedno postupové místo do dalších bojů. Soutěžit se bude v ostravském klubu Barrak, havířovském Jazz clubu, Barrocko v Třinci a olomouckém Bounty Rock Café. První kolo proběhne už 18. února.“ Zájemci ze strany hudebníků by tak již neměli váhat ani okamžik, přihlašovací formulář je totiž oficiálně opravdu aktivní už jen do 31. ledna na www.lihen.cz.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky