Janáčkova filharmonie míří do Španělska

Zdroj fotografie: nase-mesto.cz
Zdroj fotografie: nase-mesto.cz
Úterý, 28. 5. 2019, 22:48 -

Janáčkova filharmonie Ostrava vyjíždí v těchto dnech na další významné zahraniční turné do jižního Španělska, kde odehraje osobitá symfonická díla představitelů 19. století pod taktovkou vyhledávaného španělského dirigenta Sergio Alaponta.                               

Díky finanční podpoře Ministerstva kultury České republiky a statutárního města Ostravy se Janáčkova filharmonie v těchto dnech chystá opět po dvou letech na jih Evropy. Ve španělských městech Castellón de Plana a Torrent ve dnech 30. a 31. května 2019 odehraje dva koncerty pod taktovkou vyhledávaného španělského dirigenta Sergia Alaponta, pro kterého je podle jeho vlastních slov potěšením koncertovat v jeho rodné zemi.

Na programu obou koncertů zazní populární první řada Dvořákových Slovanských tanců, které proslavily skladatele zejména v německých zemích a později po celém světě. Ve druhé polovině obou večerů pak orchestr provede interpretačně nelehkou, ovšem co do postavení významnou Čtvrtou symfonii německého skladatele Johannese Brahmse. Zážitek z prvního koncertu bude zajisté umocněn mimořádným prostředím sálu kongresového paláce
(El Auditori i Palau de Congressos de Castelló) v malebném španělském městě Castellón, ležícím na břehu Středozemního moře.

Španělsko je pro středoevropské orchestry málo dostupnou destinací, a to i přesto, že na počátku milénia vzniklo v této zemi mnoho moderních koncertních sálů a kulturních prostor. Dva z nich měla Janáčkova filharmonie možnost navštívit po velkém úspěchu na festivalu v Bilbau v březnu 2017. Ředitel JFO Jan Žemla k turné poznamenal: “Janáčkova filharmonie se po dvou letech vrací opět do Španělska, kde bude prezentovat Dvořákovu a Brahmsovu symfonickou hudbu. Pevně doufám, že se Španělsko stane další destinací, do které bude filharmonie pravidelně zajíždět.”


Zdroj fotografie: nase-mesto.cz

Sergio Alapont
Sergio Alapont
 

« zpět do rubriky