Jak si užít dovolenou a neohrožovat volně žijící zvířata

Pondělí, 13. 11. 2017, 9:06 - OSTRAVA - Ačkoliv raketově se rozvíjející globální turistický ruch může přinášet živobytí obyvatelům mnohdy i velmi odlehlých exotických oblastí, pokud není provozován zodpovědně, může s sebou nést i značné negativní dopady na místní přírodu, živočichy a rostliny. Česká organizace The Kukang Rescue Program proto zveřejnila upozornění s informacemi o tom, jak být při cestování v exotických koutech světa vůči divokým a ohroženým zvířatům co nejohleduplnější již během pro většinu cestovatelů samozřejmé činnosti - při pořizování fotografií.

V dnešní době sociálních sítí a populárních „selfie“ fotografií jsou mnohé, především pak vizuálně atraktivní druhy živočichů ohroženy držením v nepřirozených a neodpovídajících podmínkách pouze za účelem získávání peněz za vyfotografování se s daným zvířetem. Velmi často se jedná o ohrožené, či dokonce kriticky ohrožené druhy, jejichž držení či obchod s nimi je nelegální, jako je tomu právě v případě outloňů, orangutanů, tygrů a dalších. Zejména na podzim a v zimě se spousta Čechů vydává za teplem do exotických krajin, jako je například Thajsko, kde se s těmito případy nelegálního obchodu se zvířaty a jejich týráním mohou setkat.

Sdílením tohoto typu fotografií či videí z cest na sociálních sítích či na kanále youtube.com pak nevědomě podporujeme ilegální trh se zvířaty, a tím napomáháme jejich vyhubení. Obzvlášť velký problém nastává, když své snímky s těmito zvířaty zveřejňují známé osobnosti, které bývají vzorem pro miliony lidí po celém světě. S outloněm se v Thajsku před čtyřmi lety vyfotila například zpěvačka Rihanna nebo před pár dny slovenský rapper Rytmus. „Takovéto fotografie mohou velmi významně přispět k nárůstu celosvětové poptávky po ohrožených zvířatech. Sdílením snímků s roztomilými nebo neobvyklými zvířaty se zvyšuje zájem lidí o tyto živočichy jakožto domácí mazlíčky, a tedy vzrůstá jejich ilegální odchyt z přírody a prodej na černém trhu,” dodává tisková mluvčí záchranného programu Kukang Kateřina Holubová. Dramatický úbytek jedinců v přírodě může vést k vymizení celého druhu.

The Kukang Rescue Program, který se na Sumatře zasazuje o ochranu outloňů váhavých a dalších ohrožených živočichů, zveřejnil článek obsahující tipy, jak svým jednáním při cestování a fotografování nepůsobit divokým zvířatům utrpení a nepodněcovat ilegální trh s ohroženými druhy. Článek „Zodpovědný turismus” doplněný letákem ke stažení v české i anglické verzi, k jehož vzniku přispěly i zoologické zahrady v Ostravě, Olomouci a Liberci, je k nalezení na webu The Kukang Rescue Programu zde.

V záchranném a rehabilitačním centru The Kukang Rescue Programu procházejí outloni zabavení z černých trhů rehabilitací, po jejímž úspěšném absolvování mohou být vráceni zpět do volné přírody. Pro správné nastavení procesu rehabilitace a pro navržení vhodné léčby je nutné outloně podrobit důkladné zdravotní a dentální prohlídce. K minimalizování stresu a bolesti je nezbytná inhalační anestezie, která však dosud klinice záchranného a rehabilitačního centra The Kukang Rescue Programu chybí. Na přístroj pro inhalační anestezii nyní organizace shání finanční prostředky na https://www.darujme.cz/vyzva/1200265, kde všichni zájemci mohou přispět.

Foto: Lucie Čižmářová

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky