Evropský chov šimpanzů nově řídí Zoo Ostrava

Zoo Ostrava
Zoo Ostrava
Sobota, 6. 2. 2021, 13:26 - Pracovníci Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava patří k chovatelské špičce Evropy, o čemž svědčí především úspěšné chovy obtížně chovatelných druhů, mimořádné odchovy vzácných a ohrožených zvířat a také to, že se vzrůstající prestiží stále častěji zasahují do dění při řízení celoevropských chovů. 

Pracovníci Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava patří k chovatelské špičce Evropy, o čemž svědčí především úspěšné chovy obtížně chovatelných druhů, mimořádné odchovy vzácných a ohrožených zvířat a také to, že se vzrůstající prestiží stále častěji zasahují do dění při řízení celoevropských chovů. Několik zaměstnanců je členy odborných komisí pro vybrané druhy či skupiny zvířat v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Nově byla Zoo Ostrava pověřena vedením Evropského ex situ programu pro šimpanze.

 

V rámci Evropského ex situ programu (EEP) pro šimpanze Pan troglodytes je v evropských zoologických zahradách sloučených v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) chováno více než 1 000 šimpanzů různých poddruhů, včetně kriticky ohroženého šimpanze hornoguinejského (Pan troglodytes verus), kterého chová i Zoo Ostrava. Svěření vedení tak důležitého programu do našich rukou je výsledkem dlouhodobé práce ostravského týmu, která začala přípravou a stavbou vhodného chovatelského zařízení otevřeného v roce 2015 v rámci Pavilonu evoluce a vyvrcholilo složením nové chovné skupiny šimpanzů v roce 2019. V tuto chvíli je v Zoo Ostrava chováno celkem osm zvířat – dva samci a pět samic původem ze čtyř různých evropských zoologických zahrad, osmým členem je mládě narozené v Ostravě v únoru 2020.

 

Co vlastně práce koordinátora EEP obnáší? „Jedná se o neplacenou prestižní funkci, kterou vykonává zaměstnanec pro EAZA se svolením a podporou své domovské zoologické zahrady. Náplní je vedení plemenné knihy, vydávání doporučení pro přesuny zvířat za účelem udržení genetické variability a životaschopnosti populace v lidské péči a konzultace a poradenství pro všechny chovatele daného druhu v Evropě, kterých je v případě šimpanzů 139,“ popisuje zooložka Jana Pluháčková, která je čerstvou koordinátorkou programu.

 

Ostravskou skupinu šimpanzů při krmení zachycuje video. Je z něj mimo jiné patrná i zručnost těchto nejbližších příbuzných člověka. Šimpanzi jsou všežravci a kromě lovu menších savců (prasat, antilop či jiných primátů) se živí i termity. K tomu, aby se k nim dostali, používají klacíky, které si předem vyrobí a upraví – ulomí si větvičku, kterou případně zbaví listí a postranních výhonků. V Zoo Ostrava mají šimpanzi k dispozici umělé termitiště, do něhož jim chovatelé umisťují nejrůznější kaše, např. rozmačkané ovoce, tvaroh s ovocem a další. A tady projevili lidoopi další ze svých schopností – někteří přišli na to, že když si konec klacíku rozžvýkají a vytvoří jakousi lžičku, naberou tak mnohem více kaše.

« zpět do rubriky