Energetici pomáhali v Beskydech

Beskydy
Beskydy
Středa, 7. 10. 2020, 9:13 - Zaměstnanci Skupiny ČEZ se v rámci tradičního dobrovolnického dne zapojili do práce na neziskových projektech v Beskydech. Klubu českých turistů pomáhali s obnovou horské chaty Prašivá a ochráncům přírody z ČSOP Salamandr asistovali při péči o horské louky na úbočí Smrku.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ se v rámci tradičního dobrovolnického dne zapojili do práce na neziskových projektech v Beskydech. Klubu českých turistů pomáhali s obnovou horské chaty Prašivá a ochráncům přírody z ČSOP Salamandr asistovali při péči o horské louky na úbočí Smrku.

První skupina zavítala na chatu Prašivá, o kterou se stará beskydská pobočka Klubu českých turistů. Zatímco chlapi se prohýbali pod váhou koleček naplněných hlínou, když se snažili vyrovnat terén kolem nově vybudovaných ekologických toalet před chatou, ženy natíraly rozhlednu, jejíž opravu před časem podpořila Nadace ČEZ.

„Vzhledem ke koronaviru tentokrát nepřijelo tolik lidí jako obvykle, přesto udělali velký kus práce. Dobrovolnické dny Skupiny ČEZ, které u nás probíhají už několik let, jsou pro chatu fungující v neziskovém režimu obrovskou pomocí,“ řekl předseda beskydského odboru Klubu českých turistů Martin Stiller.

Druhá skupina pomocníků se vydala z Ostravice směrem na Smrk, kde pomáhali rožnovské neziskovce ČSOP Salamandr s péčí o horské louky. „O tyto pozemky se staráme už sedm let. Když jsme sem poprvé přišli, byl to téměř háj zarostlý břízami, s posledními zbytky cenné louky, teď už se tady pěkně rozrostly hořce a louky se stávají druhově pestřejšími, což výrazně prospívá i okolní přírodě. Ale na podobné práce nás není moc, takže každá pomocná ruka se hodí, a letos obzvlášť,“ vysvětlil předseda organizace Vojtěch Bajer přínos pomoci zaměstnanců ČEZ.

Také se Salamandrem spolupracují energetici dlouhodobě. Ochránce přírody podporují pravidelně nadačními granty a zároveň společně pořádají dobrovolnické dny na pomoc Beskydům a Valašsku.

« zpět do rubriky