Dopravní podnik Ostrava poprvé prodal více krátkodobých elektronických jízdenek než papírových

Dopravní podnik Ostrava
Dopravní podnik Ostrava
Úterý, 22. 1. 2019, 0:22 -

OSTRAVA - Poprvé od spuštění elektronických plateb ve vozidlech Dopravního podniku Ostrava (DPO)  překročil jejich počet i objem v korunách prodej krátkodobých papírových jízdenek. Jenom v prosinci 2018 si cestující v síti DPO „pípli“ kartou téměř 471 000 krát za více než  8 160 000 korun.

Další růst elektronických plateb jízdného DPO očekává i v roce 2019. „Když se podíváte na data, která pečlivě sledujeme, tak vidíte, že se každý rok používání platební karty našimi cestujícími téměř zdvojnásobí. Za druhé pololetí roku 2016 evidujeme půl milionu plateb a teď jsme na třech milionech osmi stech tisících za rok 2018,“ říká předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys. Zlomový byl v tomto trendu právě závěr roku 2018, kdy poprvé  počet elektronických plateb za krátkodobé jízdenky překonal prodej těch papírových.

V této souvislosti plánuje DPO papírové jízdenky úplně přestat používat, a to už za rok, k 1. 1. 2020. Možnost zaplatit hotovostí úplně nezmizí, protože papírovou jízdenku vystřídá nová, tzv. „kreditní jízdenka“, která bude
k dostání již od září v automatech na všech hlavních zastávkách  „Tisk, prodej a údržba celého systému papírových jízdenek nás stojí zhruba 20 milionů korun ročně. Náklady na kreditní jízdenky odhadujeme v řádech milionů korun. To znamená, že celková úspora dopravního podniku bude 15 milionů korun ročně, což je například více než jeden nový elektrobus,“ dodává Daniel Morys.

« zpět do rubriky