Domov pro seniory spadá nově pod město

Úterý, 2. 2. 2016, 8:00 - BOHUMÍN – Od nového roku rozšířilo město své sociální služby. Nově se stalo zřizovatelem také domova důchodců ve Starém Bohumíně. Do své správy jej převzalo z rukou Moravskoslezského kraje. Převod vloni schválili jak bohumínští, tak krajští zastupitelé.

Obyvatelů domova se změna ale vůbec nedotkla. Zůstali ve stejné budově, jejímž vlastníkem je město a které před čtyřmi lety financovalo jeho rekonstrukci. O seniory se rovněž stará i stejný personál. Přešel pod městské Centrum sociálních služeb Bohumín, které teď nově domov provozuje. Od ledna tak pro něj pracuje místo původních 24 lidí 58 zaměstnanců.

Starobohumínský domov pro seniory má kapacitu 58 lidí. Tím, jak populace stárne, je o ubytování velký zájem. A to hlavně mezi ženami, které se dožívají vyššího věku. Mezi žadateli je totiž jen devět mužů. "Pro město naší velikosti je kapacita domova pro seniory dostatečná. Momentálně evidujeme 64 žádostí o přijetí. To ale neznamená, že by se všichni žadatelé byli ochotni v případě volného místa okamžitě přestěhovat. Řada zažádala o ubytování i v dalších domovech,“ uvedl vedoucí sociálního odboru bohumínské radnice Daniel Ucháč.

V minulosti navíc nehrálo v rámci kritérií přijetí do domova trvalé bydliště žadatele velkou roli. Teď se to ale změní. Bohumínská adresa žadatele bude mít při posuzování velkou váhu. Zájemce eviduje nově městské centrum sociálních služeb a žádost je ke stažení na jeho webu www.css-bohumin.cz v sekci Dokumenty.

Moravskoslezský kraj nabídl městu provozování domova už v roce 2008. Nabídka, se kterou bohumínští zastupitelé tehdy souhlasili, se týkala hned dvou zařízení pro seniory - ve Slezské ulici ve Starém Bohumíně  a v Šunychelské ulici v Novém Bohumíně. Operace se ale nakonec neuskutečnila. Další jednání o převodu tak proběhla až v roce 2013, a to už byl ve hře pouze domov starobohumínský. A této variantě nakonec dali bohumínští zastupitelé zelenou.

Roční rozpočet domova pro seniory je více než devatenáct milionů. Jedenáct milionů hradí za ubytování, stravu a poskytovanou péči sami senioři. Milionem přispívají zdravotní pojišťovny, přes šest milionů dosud činila státní dotace. O tu rovněž městské centrum zažádalo. Zbytek nákladů pak bude hradit město jako zřizovatel.

"Do naší série městských služeb provozování domova pro seniory dobře zapadá. S krajem jsme proto k převodu vedli roky námluv. Chtěli jsme mít jistotu, že systém financování bude stabilní a nebude nás to stát mnoho milionů korun. Při současném způsobu plateb bychom za provozování domova pro seniory měli zaplatit maximálně jeden milion korun," řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

Převzetím domova seniorů se rozšířilo portfolio Centra sociálních služeb Bohumín už na pět poskytovaných služeb. Ty další tvoří pečovatelská služba, osobní asistence, sociálně terapeutické dílny a denní stacionář.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky