Do Smilovic dorazí skupina křesťanů z Iráku a Libanonu

Středa, 10. 2. 2016, 6:59 - SMILOVICE - Slezská diakonie poskytne dočasný domov zhruba třicítce rodičů s dětmi ve svém středisku Karmel ve Smilovicích. Nové bezpečné zázemí by zde mělo najít zhruba 20 dětí a 13 dospělých. Dorazit by měli zhruba do dvou týdnů.

Jedná se o příslušníky křesťanské menšiny, kteří se v důsledku agrese Islámského státu v Iráku ocitli ve velmi těžké životní situaci a obrátili se na ČR s žádostí o pomoc. V naší zemi by měli získat mezinárodní ochranu, šanci se integrovat a začít nový život v bezpečí.

"Na základě informací ředitelky Slezské diakonie o příjezdu těchto rodin do naší části regionu jsem svolala mimořádné jednání Rady města Třince, abychom byli seznámeni s dalšími kroky, které Slezská diakonie v této souvislosti připravuje. Pro nás je velmi důležitá a podstatná informace, že se jedná o křesťany, kteří vyznávají podobné hodnoty jako my a že jsou to rodiny s dětmi, které prošly bezpečnostními prověrkami a zdravotními prohlídkami. Proto považujeme podání pomocné ruky lidem v nouzi za potřebné. Jestli se v budoucnu někteří z nich začlení do života v našem městě nebo si pro svůj další život zvolí jiné místo v ČR, už ukáže čas,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

První část rodin by měla do Smilovic dorazit v horizontu dvou týdnů a hned poté se jim začnou věnovat čeští učitelé a sociální pracovníci, kteří je budou učit česky a zároveň jim budou nápomocni při aklimatizaci a začleňování se do naší společnosti.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky