Deváťačky spočítaly nejpřesněji, na kolik přijde nasvícení stromku

Středa, 6. 1. 2016, 18:40 - HAVÍŘOV - Poskládat z obratlů páteř člověka, sestrojit funkční sekundové kyvadlo nebo spočítat spotřebu elektřiny vánočního stromečku. S těmito a dalšími devíti úkoly zaměřenými na praktické poznávání přírodních věd se dnes nejlépe poprali žáci devátých tříd z havířovské Základní školy Gorkého. V soutěži Gymkom aneb Tříkrálová cesta za přírodními vědami pořádané Gymnáziem Komenského v Havířově porazili dalších 10 soutěžních týmů.

Uznání sklidila také trojice dívek ze Základní školy Na nábřeží v disciplíně zaštítěné energetickou společností ČEZ. Dívčí trio dokázalo jako jediné ze soutěžních týmů porovnat příkon osvětlení vánočních stromů před brněnskou a ostravskou radnicí nebo spočítat, kolik stojí rodinu nasvícení stromečku klasickým vánočním řetězem.

„Nejdříve jsme vůbec nevěděly, jak to spočítat, ale naštěstí jsme mohli používat internet. Tam jsme našly nápovědu a pak už šlo vše hladce,“ řekly svorně Natálie, Kateřina a Lucie, které energetici za jejich výkon obdarovali čelovkou a dalšími cenami.

Soutěž Gymkom uspořádalo havířovské gymnázium podruhé. „Chceme deváťákům ukázat atmosféru naší školy. A také to, že přírodní vědy, na které se naše gymnázium specializuje, zdaleka nejsou jen nudnou teorií. Naše žáky tyto předměty baví, což dokazuje jejich hojná účast v kroužku Debrujárů, kde podnikáme zábavné pokusy z různých oblastí vědy, techniky a ekologie,“ řekla za organizátory fyzikářka Irena Fikáčková.

S nadšením účastníků bylo spokojeno i vedení školy. „Zdá se mi, že díky mnoha aktivitám v regionu, mezi které patří i naše soutěž, se prestiž přírodních věd mezi mladou generací zvyšuje. Děti k nim dnes mají pozitivnější vztah než před deseti až patnácti lety,“ dodal ředitel Petr Šimek, který věří, že někteří ze soutěžících v září zasednou do školních lavic jeho gymnázia.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky