Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Krása japonského podzimu

Zoo Ostrava
Zoo Ostrava
Pátek, 6. 11. 2020, 13:59 - Podzim zahalil areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava do nádherných pastelových barev. Postupně se vybarvující podzimní olistění stromů vytváří úžasné scenérie. Mezi nejvýrazněji a nejkrásněji vybarvené dřeviny patří nepochybně javory. Jejich zářivé barevné listy jsou krásnou dominantou každé zahrady, tedy i botanického parku.

Podzim zahalil areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava do nádherných pastelových barev. Postupně se vybarvující podzimní olistění stromů vytváří úžasné scenérie. Mezi nejvýrazněji a nejkrásněji vybarvené dřeviny patří nepochybně javory. Jejich zářivé barevné listy jsou krásnou dominantou každé zahrady, tedy i botanického parku.

V areálu ostravské zoologické zahrady lze takovou úchvatnou podzimní kombinaci spatřit v expozici Zahradní umění dálného východu, jejíž součástí je i kousek Japonské zahrady. Pod klenutým dřevěným mostem se ve vodní hladině odráží nepřehlédnutelná kompozice tzv. japonských javorů neboli správně česky javorů dlanitolistých (Acer palmatum). Tento druh se řadí mezi opadavé keře nebo malé stromy. Dorůstá výšky 6–10 m, vzácně 16 m. Často roste jako podrost v listnatých lesích. Jeho domovinou Japonsko, Čína a Korea. Barva listů se může měnit dle stanoviště. V Japonsku mají stromy často obrácený pyramidální nebo oblý až převislý tvar. Dává přednost kyselejší, dobře propustné půdě, vlhčí, nikoli však přemokřené. Dobře prospívá i na slunečném stanovišti. Má velké množství kultivarů. V zoo nalezneme například tyto: „Atropurpureum“, „Dissectum“, „Osakazuki“, „Shishigoshira“, „Dissectum Garnet“ a jiné. Patří k nejkrásnějším zahradním dřevinám. Pěstují se pro krásu listů rozmanitých barev a tvarů.

Z historických pramenů je známo, že tento strom měl důležité místo v japonských císařských, ale i v soukromých zahradách. Je opěvován ve sbírce básní Man-Yoshu, která byla vydána v roce 614 n. l. Do dalších částí světa se japonské javory rozšířily až v 19. století. U nás byl první javor dlanitolistý zasazen v roce 1835 v Královské oboře poblíž Pražského hradu.

« zpět do rubriky