Baby taxi už vyjelo čtyřistakrát a bodovalo v celostátní soutěži

Sobota, 16. 1. 2016, 10:21 - BOHUMÍN - Už téměř rok křižuje Bohumínem baby taxi, které vozí maminky s dětmi do šesti let k lékařům. Jedna jízda v radnicí dotovaném taxíku stojí patnáct korun. Projekt funguje od začátku března a navázal na obdobnou a žádanou službu po seniory - senior taxi. Za deset měsíců už taxík uskutečnil téměř 400 jízd, ujel tisíc kilometrů a město to stálo 22 tisíc korun.

„Baby taxi slouží tři čtvrtě roku a osvědčilo se. Průběžně posuzujeme seznam míst, kam maminky s dětmi, ale také starší osoby v rámci senior taxi vozíme, službu vyhodnocujeme a děláme drobné úpravy," uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Taxi zajíždí k ordinacím dětských lékařů v Nerudově a Čáslavské ulici a do bohumínské nemocnice. Jízda stojí pasažéry pouhých patnáct korun, zbytek dotuje město. Funguje v pracovní dny podle ordinačních hodin pediatrů, tzn. od 6:30 do 14 hodin. Objednávat si jej rodiče mohou na stejném telefonním čísle jako senior taxi, tzn. 730 181 181. Sveze vždy jednoho dospělého s trvalým pobytem v Bohumíně a dítě, případně děti, do šesti let.

„Máme k dispozici tři vozy, z toho jedno větší až pro osm lidí. Na dispečinku stačí, aby rodiče nahlásili adresu a jak staré dítě nebo děti povezeme. Na požádání jsme schopni převézt i kočárek. Podle toho zvolíme typ auta a také autosedačky pro menší či větší děti. V akutních případech není nutné volat dopředu, při plánovaných prohlídkách dětí u lékaře, je dobré objednat si taxi alespoň o den dříve,“ řekl provozovatel taxislužby Jiří Malucha.

Nedávno dokonce bohumínský projekt bodoval v celorepublikové soutěži Komunální politik roku, která hledala zajímavé projekty na úrovni územní samosprávy. Celkem dorazilo sedm desítek projektů z let 2014 a 2015, které mezi sebou bojovaly v osmi kategoriích. Od sociální oblasti, přes kulturu, sport, péči o děti, odpadové hospodářství, veřejnou zeleň, dopravu nebo ekologii. Hodnotil se smysl projektů, jejich využití a společenský nebo ekonomický přínos. V kategorii Děti a rodiče zvítězilo bohumínské baby taxi a jako výhru získalo 20 tisíc korun a křišťálové srdce, které vyrobili skláři z Nového Boru. Finanční odměnu ze soutěže město použije na spolufinancování služby baby taxi.

„Baby taxi jsme zavedli jako nadstandardní službu. Šlo nám o to, abychom usnadnili především rodičům z městských částí situaci v nestandardním případě, jako je právě nenadálé onemocnění dítěte. Proto jsme volili zastávky v návaznosti na ordinace dětských lékařů a nemocnici. I důchodci, kteří využívají podobnou službu – a to senior taxi, jezdí hlavně k lékařům, protože ve svém věku už mají problémy s mobilitou,“ doplnil místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky