Za kávu bude možné platit básní

Světový den poezie
Světový den poezie
Pátek, 16. 3. 2018, 15:11 -

Dát si v kavárně dobrou kávu, ale namísto peněz za ni zaplatit básní. Takovou možnost budou mít 21. března i lidé na v Moravskoslezském kraji a dalších dvaceti místech v zemi. Jednadvacátý březen, který je zároveň i Světovým dnem poezie, je totiž pro více než 1100 kaváren, barů či restaurací ve 23 zemích světa časem, kdy se jejich zákazníci stávají básníky a jejich verše pak čtyřiadvacetihodinovou měnou. K akci, která navazuje na významnou vídeňskou kavárenskou kulturu, se připojují i 2 zdejší kavárny. Konkrétně v Ostravě (Paparazzi Fashion Cafe) a Frýdku Místku (CAFE Evropa). Za projektem stojí rodinný podnik Julius Meinl, který je s kavárenskou kulturou Vídně spojený více než 150 let.
„V dnešní ukvapené době je třeba hledat krásu a radost v každodenních drobnostech. A to může pro mnohé být zastavení nad šálkem lahodné kávy či voňavého čaje. Inspirovali jsme se duší vídeňské kavárenské kultury. Jejím základem a esencí je totiž poezie,“ říká český generální ředitel Julius Meinl Coffee Václav Lednický.
I když si řada lidí myslí, že by nesložila báseň, denně si broukají oblíbené písně. A ty jsou vlastně napůl také poezie. Proto se ambasadorem akce Zaplať básní stal americký zpěvák JP Cooper, který hledá inspiraci pro muziku právě v poezii. Talentovaný zpěvák a skladatel složí z nejinspirativnějších básní, kterými zaplatí kávu poetové na celém světě, novou píseň. Zároveň mohou vyhrát vstupenky na Cooperův koncert, když vloží ofocenou báseň na www.meinlcoffee.com.

K iniciativě nazvané Zaplať básní se v Česku letos přidávají kavárny z Prahy, Brna, Plzně, Uherského Hradiště, Zlína a dalších měst. „Zákazníka, který si u nás ve středu 21. března objedná kávu nebo čaj, naše obsluha upozorní, že může zaplatit vlastní básní. Pokud se tak rozhodne, dostane papír i tužku. Básně pak vystavíme na speciálních stěnách v kavárně, aby si je mohl každý přečíst,“ říká majitel kavárny Cafe Zámek ve Zlíně Miroslav Kupský.
Kromě zdejších podniků se letos k akci připojí například kavárny a bary v Londýně, Chicagu, Šanghaji či Dubaji.


« zpět do rubriky