V Ostravě vznikla velkoplošná malba světoznámého umělce s názvem Madona Ostravica

Pondělí, 20. 6. 2016, 17:29 -

Fasádu někdejšího obchodního domu Ostravica-Textilia v Ostravě nově zdobí malba světoznámého amerického streetartisty Nilse Westergarda. Malba vznikla na fasádě objektu D v průběhu minulého víkendu, a to v rekordním čase – za méně než 30 hodin.  

O chátrající Ostravici se Westergard dozvěděl od provozovatelů Kulturního centra Cooltour, kteří umělce napojili na koordinátora projektu oživení Ostravice Daniela Zemana. „Když Nils slyšel o osudu Ostravice, která se z luxusního módního domu přeměnila na ruinu a po letech chátrání v ní usilujeme o vznik kulturního centra, přišel s nápadem, že na fasádě vytvoří malbu Madony Ostravice“. To mě nadchlo, protože právě to je příklad umění, které chceme v Ostravici podporovat,“ vysvětluje okolnosti vzniku malby Daniel Zeman.

Nils Westergard do Ostravy přicestoval vlakem z Amsterdamu v pátek a v průběhu víkendu malbu vytvořil. „Aniž bych to dopředu plánoval, výsledná malba je mnohem větší, než jsem původně zamýšlel. Vytvořil jsem ji v rekordním čase a rád bych ji věnoval všem Ostravanům, kterým osud Ostravice není lhostejný,“ uvedl Nils Westergard.

Jedná se o zřejmě největší streetartové dílo v Česku a současně o druhé největší dílo, které kdy Westergard vytvořil – to první se nachází v New Yorku a na výšku měří cca 30 metrů. „Nils si našel skulinu ve svém nabitém programu a na vlastní náklady přicestoval do Ostravy. Cením si, že toto dílo vzniklo právě na Ostravici a věřím, že může sebevědomí Ostravy jen prospět. Nilsovy malby jsou ve světě populární a objekty na nichž vznikly, se dostaly na kulturní mapu a staly se mezi místními lidmi i turisty vyhledávanými místy. Věřím, že toto bude i příběh Ostravice. Musím přiznat, že když jsem viděl výsledek, neubránil jsem se dojetí. Madona Ostravica je nádherná,“ dodal Daniel Zeman.

O N. Westergardovi: Nils Westergard je streetartový umělec a filmový tvůrce s americko-belgickými kořeny. Žije v Richmondu v USA. Ve 14 letech začal vytvářet graffiti, nyní maluje technikou stencils (malování přes šablonu). Ve svých streetartových dílech se zaměřuje na zpodobňování lidí – zachycuje obličeje v různých pozicích, obvykle v černobílých barvách. Westergardovy malby najdeme například v Sydney, Melbourne, Berlíně, Londýně a dalších metropolích světového streetartu. V Ostravě se Westergardova malba nachází na Kulturním centru Cooltour a nově také na fasádě bývalého módního domu Ostravica-Textilia.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky