V industriálním areálu vznikla unikátní umělecká platforma ARTEFFACT

Arteffact
Arteffact
Čtvrtek, 9. 12. 2021, 7:52 - V historickém areálu bývalého dolu Trojice na Těšínské ulici v Ostravě vznikl showroom unikátní multidesignové umělecké a výrobní platformy ARTEFFACT. Za ambiciózním projektem stojí Divana Kall, která vystudovala fakultu umění na Ostravské univerzitě a architektonické a designerské zkušenosti sbírala nejen u nás, ale i v Mexiku a na Srí Lance.

Jedinečný komplex budov s cihlovým zdivem s podlahami z průmyslového betonu na Těšínské ulici kousek od Slezské radnice ožívá uměním. První z budov už prošla vnitřní úpravou. Její industriální ráz zůstal zachován a v kontrastu s uměleckými díly je nepřekonatelný.

Zájemcům chceme nabídnout něco, co u nás chybí: propojení různých forem umění, včetně nových formátů, koncentrovaných do jednoho místa. Nejen u nás máme velkou spoustu talentovaných a kreativních lidí, kteří dělají úžasné věci, ale nejsou schopni se svým uměním uživit. A právě těm bych chtěla pomoct. Pro realizaci projektu, který se neustále rozvíjí, jsem našla geniální prostory, do kterých jsem se zamilovala, a podařilo se mi sestavit tým srdcařů, se kterými pracujeme na dalším rozvoji platformy, “ říká Divana Kallautorka projektu.

Platforma ARTEFFACT chce propojit tvorbu umělců z celé republiky, ale i jiných kontinentů. V budoucnu chce nabídnout výstavy, vernisáže, workshopy, přednášky, kulturní a společenské akce i happeningy. Zaměří se také na nabídku a prodej uměleckých předmětů s vysokou přidanou hodnotou i uměleckých užitných produktů s důrazem na znovuvyužití odpadových materiálů.

V showroomu, který by se měl stát jakýmsi výstavně-prodejním komunitním uměleckým centrem, naleznou zájemci díla a produkty různých umělců: například designový nábytek z exotických dřevin Petra Červenky (Cerwoodesign), Tiffanyho technikou vyráběných skleněných lamp Josefa Vöröse, onyxové a mramorové lampy, umyvadla a drobnější předměty z Tecali de Herrera v Mexiku, designové šperky z recyklovaných kovů včetně sošek, masek a různých výrobků z palmového dřeva a kokosu ze studia Lakruwa na Srí Lance, autorské šperky z ostravského ateliéru MichaArt, olejomalby a akrylové obrazy tuzemských výtvarníků Jiřího Konáče (K2Art), Lucie Sabevové i prodejní výstavu fotografií Zlaty Hanz.

Chtěli bychom, aby platforma oponovala komerčním nízkonákladovým řetězcům, zaměřeným na méně kvalitní a uniformní zboží, podporující rychlou spotřebu. Je skvělé, že řemeslo, umění a techniky, navazující na tradice, se opět těší stoupající oblibě,“ dodává  Divana Kall.

Jedním z  připravovaných divizí vznikajícího kulturního uměleckého centra bude nejen vlastní unikátní designová tvorba kolekcí nábytku, která bude propojovat umění jednotlivých designerů, ale také odnož, zaměřená na recyklaci, upcyklaci nebo redesign. V budoucnu by se měl ARTEFFACT podílet i na vzniku talentového inkubátoru, který nabídne prostory pro tvorbu i podporu talentům.

Platforma chce zprostředkovat jedinečná unikátní umělecká a rukodělná díla od jedinečných lidí dalším jedinečným lidem, kteří je v rámci svého životního prostředí a lifestylu ocení. Součástí bude brzy také e-shop, kde mohou zájemci pořídit hotová díla, jejichž společným jmenovatelem je kreativita, kvalita a originalita.

Tuto platformu tvořím především proto, abychom mohli podpořit talentované umělce a designery, kteří mají své tvůrčí schopnosti a zručnost dané od Boha a vyrábí nádherné, ručně zpracované produkty z kvalitních materiálů s láskou a nadšením: ať už jsou ze Srí lanky či Mexika, kde jsem částečně také doma a znám tam spousta takových duší, kterým si přeji v jejich tvorbě a uchování tradic pomoci, nebo místní kreativci se svými zlatými českými ručičkami a inovativními nápady, postupy a technologiemi, které chceme podporovat v jejich tvorbě a růstu,“ dodává Divana Kall.

 

Arteffact
Arteffact
 

« zpět do rubriky