V celostátní soutěži Stavba roku bodovalo šest staveb z regionu

Vila Nový Jičín
Vila Nový Jičín
Čtvrtek, 21. 10. 2021, 13:36 - Celkem šest projektů z Moravskoslezského kraje sklidilo úspěch na včerejším slavnostním vyhlášení celostátní soutěže Stavba roku. Titul Stavba roku získal depozitář Slovenské strely v Kopřivnici a soukromý dům v Novém Jičíně. Zvláštní cenou byla ohodnocena obnova Libušína na Pustevnách, projekt Reuse centrum Ostrava a Magnetická rezonance a redesign Nemocnice Havířov. Cenu veřejnosti vybojovala voliéra La Pampa v ostravské zoo.

„Že se náš kraj mění před očima říkáme poměrně často. Jsem rád, že to potvrzují konkrétní výstupy, jako například prestižní celostátní ocenění Stavba roku. Stačí si uvědomit, že z 35 ocenění pro české či moravské projekty jich do našeho kraje putuje rovnou šest. Je to skvělý výsledek, za který děkuji všem investorům těchto oceněných staveb. Velkou radost mám ze zvláštní ceny za obnovu Libušína na Pustevnách. Po ničivém požáru Moravskoslezský kraj uhradil předprojektovou přípravu obnovy poustevny. Výsledek rekonstrukce je skvělý, což získaná cena dokladuje,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který se slavnostního oceňování Stavba roku osobně zúčastnil a převzal zvláštní cenu pro Nemocnici Havířov.

V letošním 29. ročníku soutěžní přehlídky bylo uděleno deset hlavních titulů. Dva z nich mířily do Moravskoslezského kraje. Depozitář Slovenské strely byl oceněn za vytvoření moderního, velkorysého a důstojného prostředí pro unikátní technickou národní kulturní památku. Další titul putoval do Nového Jičína soukromému investorovi za projekt rodinného domu. Porota ohodnotila vysokou účelnost, působivou architekturu, kultivovanost prostředí a nápadité materiálové zpracování tohoto individuálního bydlení.

V soutěži zabodovalo také město Ostrava. Získalo jednu z 25 udělených zvláštních cen a také cenu, o které rozhodovala veřejnost. „Cením si skutečnosti, že si hodnotící komise všimla celospolečenského přínosu, jaký Reuse centrum Ostrava má v rámci podpory cirkulární ekonomiky. Lidé zde mohou přinést a darovat funkční použitý nábytek a další předměty pro domácnost. Za příspěvek do veřejné sbírky si tyto věci pak může odnést někdo, komu ještě dobře poslouží. Vybrané peníze se využijí na veřejnou zeleň v našem městě. Porotu však zaujal nejenom fakt, že projekt napomáhá ekologickému chování obyvatel, ale i nápadité řešení samostatné stavby,“ vysvětlil primátor statutárního města Ostrava Tomáš Macura. Ten ale neskrýval radost i z ocenění pro další ostravskou stavbu.

Cenu veřejnosti pro Ostravu totiž získala Zoologická zahrada a botanický park Ostrava za průchozí voliéru La Pampa, která byla otevřena v minulém roce. Návštěvníci zoo v ní mohou obdivovat zvířata původem z Jižní Ameriky. Prvenství voliéra La Pampa vybojovala díky hlasování veřejnosti. Ze zhruba 107 tisíc hlasů jich získala přes 21 tisíc.

Reuse centrum Ostrava
Reuse centrum Ostrava
Libušín
Libušín
Libušín
Libušín
Depozitář Slovenská Strela
Depozitář Slovenská Strela
Voliéra La Pampa
Voliéra La Pampa
 

« zpět do rubriky