Šílenec i génius Salvador Dalí ovládnul výstavní síně muzea

Úterý, 23. 1. 2018, 7:38 - Výstava nazvaná Zrození tekuté touhy o nejkontroverznějším představiteli světového surrealismu Salvadoru Dalím čeká na návštěvníky Muzea Třineckých železáren a města Třince od pátku 26. ledna. Představí přes 80 velkoformátových grafik, které prezentují nejčastější motivy tvorby významného umělce a další výběr z jeho díla.

Na výstavu jsme zařadili i výběr v Čechách ne příliš známých osmi grafik souboru Otčenáš i grafiky Flordali, čili jakýsi vtipný herbář i ukázky z díla Danteho Božské komedie,“ upřesňuje vedoucí muzea Eva Zamarská. Třinecká expozice připomene také 39 faksimilií zkušebních tisků a desátého výtisku ilustrací ke Zpěvům Maldorovým, které byly prezentovány na jediné české výstavě Salvadora Dalího v Praze v roce 1967 za účasti samotného autora.

Třinecké muzeum však představuje také zajímavý život španělského umělce, který vynikal extrémními názory, jedinečným pohledem na svět, rozporuplně přijímaným uměním i extravagantními exhibicemi, jimiž fascinoval davy. Část expozice věnuje jeho celoživotní partnerce a múze Gali. „Stal se žijící legendou. Byl považován za šílence i génia a svá díla prodával za miliony dolarů,“ doplňuje Eva Zamarská. Dalí se stal ikonou v intelektuálních kruzích celosvětové smetánky a jeho nejslavnější obraz Trvalost paměti s rozteklými hodinami z roku 1931 legendárním.

Muzeum Třineckých železáren a města Třince výstavu připravilo ve spolupráci s Galerií 1 České Budějovice, několik grafik získalo ze soukromých sbírek z Berlína a také z Rakouska. K vidění bude až do 25. března ve dvou výstavních síních muzea včetně Galerie Na schodech.

„A kdyby se na výstavu chtěli podívat rodiče s dětmi, určitě je nadchne Pimprlárium ve Velké výstavní síni. Vypůjčili jsme si poklady Divadla loutek v Ostravě a připravili interaktivní výstavu loutek a scénografie,“ uzavírá vedoucí muzea.

Expozice doplněna o výtvarné dílny pro tvorbu loutek určena spíše dětským návštěvníkům či milovníkům loutkového divadla bude veřejnosti přístupná do konce března. 

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky