Přednáška Z Vídně na sever

Z Vídně na sever
Z Vídně na sever
Středa, 11. 4. 2018, 7:56 -

Již dnes se uskuteční přednáška Z Vídně na sever. Železniční architektura v plánech a modelech Vladimíra Londina se uskuteční v 16.30 hodin v budově ostravského pracoviště Národního památkového ústavu.

Přednáška v krátkém nástinu představí historický vývoj Severní dráhy císaře Ferdinanda (KFNB) a její vazbu na stavbu Severní státní dráhy (NStB). V kontextu vzniku a vývoje stavebního fondu na tratích KFNB a NStB se tematicky zaměří na uplatnění a vývoj stavebních slohů u drážních budov, porovnání historické výkresové dokumentace v jednotlivých etapách a zpracování dobových materiálů pro tvorbu modelů staveb.

Představen bude také katalog výstavy Z Vídně na sever.

Publikace Z Vídně na sever s podtitulem Dvě páteřní železniční trati České republiky vznikla jako doprovodný katalog stejnojmenné výstavy. Dvě dráhy, Severní dráha císaře Ferdinanda (KFNB) a Severní státní dráha (NStB), získaly svůj název díky poloze svých tratí vůči Vídni, která byla současně jejich výchozím bodem. Publikace v první části sleduje obsahem kapitol tematické zaměření celkem třinácti panelů výstavy, které rozšiřuje o další historické snímky a fotografie více než sta vystavovaných modelů železničních staveb inženýra Vladimíra Londina. Modely prezentují architekturu nejstarší etapy výstavby KFNB a NStB, ale i normálie charakteristické pro rozšiřovanou síť KFNB a doplňovací trať StEG, která koupila NStB v roce 1854. Kapitola 5 je oproti chronologické návaznosti témat zaměřena na strážní domky a počátky sdělovací techniky, které v rámci výstavy prezentoval funkční model košového návěstidla. Katalog druhé části představuje krátkým heslem a fotografiemi současného stavu zajímavé objekty dochované na obou drahách.

Prodejní cena bude 125 Kč.

Z Vídně na sever
Z Vídně na sever
Z Vídně na sever
Z Vídně na sever
 

« zpět do rubriky