Nejtalentovanější umělci MSK převzali ceny JANTAR

ceny JANTAR
ceny JANTAR
Pondělí, 16. 4. 2018, 16:14 -

Historicky první udílení krajských kulturních Cen Jantar zažila Ostrava v neděli 15. dubna večer. Celkem 16 ocenění získali umělci, kteří potvrzují, že je kultura v Moravskoslezském kraji na velmi vysoké úrovni. Laureáty se stali například Lukáš Vondráček, David Stypka, sbor Permoník, ale také malířka Hana Puchová či herci Pavla Dostálová a David Viktora nebo operní pěvci Svatopluk Sem a Barbora Řeřichová.

Výsledky hlasování osmi odborných porot si přišla poslechnout asi tisícovka lidí do haly Gong v rámci galavečera, během kterého se představili špičkoví umělci svázaní s Moravskoslezským krajem. Akci uspořádal internetový kulturní portál Ostravan.cz za podpory Moravskoslezského kraje. Pořadatelé mají ambice vybudovat z akce hlavní událost sezóny pro moravskoslezskou kulturu.

„Jsem velmi hrdý na to, že máme v Moravskoslezském kraji celou řadu výjimečných a talentovaných osobností napříč uměleckými obory, které se dokázaly prosadit nejen za hranicemi regionu, ale i České republiky. Velmi si jejich nadání cením a jsem proto nesmírně rád, že Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar vznikly. Jejich prostřednictvím tak můžeme místním umělcům veřejně projevit uznání za jejich intenzivní práci, a i já jsem měl tu čest jednu z cen předat, a to kapele roku,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo.

populární hudbě byly uděleny hned čtyři ceny. Tři z nich získal frýdecko-místecký písničkář David Stypka, který zvítězil v kategorii Interpret roku, získal cenu za Píseň roku (skladba Dobré ráno, milá) a spolu se svou kapelou Bandjeez vyhrál i kategorii Kapela roku. Interpretkou roku se stala zpěvačka Vladivojna La Chia.

V oboru artificiální hudba byly uděleny dvě ceny. Sošku pro Hudební těleso roku převzal karvinský pěvecký sbor Permoník a Sólistou roku se stal klavírista Lukáš Vondráček, který se galavečera nemohl zúčastnit a za kterého sošku převzala jeho maminka Libuše Vondráčková.

V oboru výtvarného umění triumfovala malířka Hana Puchová, která převzala cenu za loňskou výstavu Pevné vazby v ostravském Domě umění. Za literaturu byl in memoriam oceněn básník Jaroslav Žila.

Divadelní část projektu Ceny Jantar zahrnovala ocenění pro osm umělců z divadelních oborů, které kopírují kategorie celostátních Cen Thálie. Za činoherní divadlo byli oceněni Pavla Dostálová z Komorní scény Aréna a David Viktora z Národního divadla moravskoslezského. Za výkony v opeře byli oceněni Barbora Řeřichová a Svatopluk Sem, za muzikál Lukáš Adam a Martina Šnytová a za balet cenu získali Barbora Šulcová a Rei Masatomi.

„Průběh celého večera byl, z mého pohledu, fascinující a jsem opravdu pyšný na všechny umělce, kteří v průběhu slavnostního galavečera bavili celou multifunkční aulu Gong. Věřím, že se Ceny Jantar stanou tradičním kulturním svátkem jak pro umělce, tak pro místní obyvatele. Kultura má, dle mého názoru, nezastupitelné místo v životě každého z nás, a to je také důvod, proč Moravskoslezský kraj každoročně navyšuje finanční podporu této oblasti a chce v tom i nadále pokračovat,“ doplnil náměstek Lukáš Curylo.

Galavečer nenabídl pouze udělování cen jako takové, ale bohatý tříhodinový kulturní program připravený pouze pro tuto příležitost. Vystoupila například operní pěvkyně Patricia Janečková, která za doprovodu mužského vokálního kvinteta 5PAK zazpívala píseň Jednoho dne se vrátíš a vzdala tak hold loni zesnulé zpěvačce Věře Špinarové. Zazpíval také David Stypka se zpěvačkou Ewou Farnou, kteří se představili duetem Dobré ráno, milá za podpory padesátičlenného dětského sboru Permoník. Během večera vystoupili i zpěváci Martin Chodúr a Tomáš Savka, zpěvačka Hana Fialová, ale také houslový virtuóz Jiří Vodička. Na scéně Gongu zatančili také umělci z baletního souboru Národního divadla moravskoslezského.

Jak po akci uvedl autor konceptu krajských kulturních Cen Jantar Aleš Honus, úspěch letošního ročníku bude organizátory dále motivovat: „Z původní myšlenky redakční ankety nám už od prvního ročníku vyrostl opravdový kolos, jehož součástí se stalo několik desítek porotců. Přitom jde o pouhý začátek. Už teď máme jasnou představu o tom, jak Ceny Jantar ještě zlepšit, umím si představit rozšíření kategorií i zvýšení počtu porotců, těch nápadů, kam by se měly Ceny Jantar ubírat, je spousta. V každém případě mohu slíbit, že na druhém ročníku začneme pracovat už za pár týdnů.“

Laureáti Ceny Jantar za rok 2017

POPULÁRNÍ HUDBA, INTERPRET ROKU: DAVID STYPKA

POPULÁRNÍ HUDBA, INTERPRETKA ROKU: VLADIVOJNA LA CHIA

POPULÁRNÍ HUDBA, KAPELA ROKU: DAVID STYPKA AND BANDJEEZ

POPULÁRNÍ HUDBA, PÍSEŇ ROKU: DOBRÉ RÁNO, MILÁ

 

ARTIFICIÁLNÍ HUDBA, SÓLISTA ROKU: LUKÁŠ VONDRÁČEK

ARTIFICIÁLNÍ HUDBA, HUDEBNÍ TĚLESO ROKU: PERMONÍK

 

LITERATURA – JAROSLAV ŽILA IN MEMORIAM

VÝTVARNÉ UMĚNÍ – HANA PUCHOVÁ

 

DIVADELNÍ KATEGORIE:

TANEČNICE ROKU: BARBORA ŠULCOVÁ

TANEČNÍK ROKU: REI MASATOMI

OPERNÍ PĚVKYNĚ ROKU: BARBORA ŘEŘICHOVÁ

OPERNÍ PĚVEC ROKU: SVATOPLUK SEM

MUZIKÁLOVÁ ZPĚVAČKA ROKU: MARTINA ŠNYTOVÁ

MUZIKÁLOVÝ ZPĚVÁK ROKU: LUKÁŠ ADAM

HEREČKA ROKU: PAVLA DOSTÁLOVÁ

HEREC ROKU: DAVID VIKTORA

 

 

ceny JANTAR
ceny JANTAR
 

« zpět do rubriky