Mezinárodní filmový festival T-film 2018 startuje už tuto středu

T-film 2018
T-film 2018
Pondělí, 21. 5. 2018, 9:48 -

Po dva dny 23. a 24. 5. ovládnou multifunkční aulu Gong v Dolní oblasti Vítkovic filmy, besedy zajímavých osobností a přednášky. Ve středu v 9:00 hodin tu startuje šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu T-film 2018.

Celkem 53 filmů tvůrců z celého světa (kromě ČR např. USA, Belgie, Španělsko, Francie, Norsko, Turecko, Německo, Srbsko) se utkají o ceny v kategoriích: Nejlepší film, Zelená planeta, Člověk a společnost, Inspirace, Cena mezinárodní poroty a Cena týmu Perseus. Ty budou uděleny na závěrečném galavečeru.

Kromě workshopů a přednášek jsou pro účastníky připraveny besedy s psychiatrem Janem Cimickým, záhadologem Arnoštem Vašíčkem nebo cestovatelem Petrem Zajacem. Letošním tématem T-filmu jsou záhady, které lidstvo řeší od pradávna. Ty, které vysvětlila věda, i ty, které nemají jasné řešení ani po staletích. „Pro každého člověka je odedávna lákavé něco objevovat, přináší to zvláštní vzrušení i uvolnění. Ještě na světě existuje mnoho záhad, které je možné vyřešit. Někdy se to podaří náhodou, mimoděk, jindy tím někdo stráví celý život. A přece se ani s časem či věkem přitažlivost tajemství a záhad nemění,“ říká psychiatr Jan Cimický.

Díky spolupráci s National Geographic si letos návštěvníci mohou vychutnat například snímek z nové řady úspěšného seriálu GÉNIUS s Antoniem Banderasem v roli Pabla Picassa. „Mám velkou radost, že i tento rok je National Geographic součástí dalšího ročníku Mezinárodního filmového festivalu T-film 2018. Prostřednictvím našich snímků můžeme přispět k rozmanitosti programu a také věřím, že máme možnost rozšířit všeobecné znalosti a pokusit se ovlivnit chování diváků v každodenním životě,“ říká Lada Dobrkovská z National Geographic.

Samotná přehlídka je určena žákům základních a středních škol, pro které je v dopoledních hodinách připraven komponovaný program, ale také veřejnosti. Vstupné pro zájemce je zdarma.

V loňském roce navštívilo T-film Ostrava 2017 přes dva tisíce zájemců, kteří si mohli vybrat ze 49 soutěžních filmů tvůrců ze šestnácti zemí světa i aktivit ze zajímavého doprovodného programu. Hlavní festivalovou cenu Grand Prix obdržel filmový dokument o nejstarší generaci tatranských nosičů režiséra Pavola Barabáše Sloboda pod nákladom, který získal řadu dalších ocenění na světových festivalech.

« zpět do rubriky