Matiné Pěveckého sdružení moravských učitelů nabídne českou premiéru

Středa, 20. 1. 2016, 8:57 -

Pěvecké sdružení moravských učitelů odjakživa zahajuje svou koncertní sezónu až v lednu ostravským matiné. Je to dáno dávnými vazbami s místním publikem; souvisí s tím také program těchto koncertů, který následně ovlivňuje celoroční dramaturgii PSMU. Toto vynikající pěvecké těleso zavítá do metropole Moravskolezského kraje 31. ledna 2016 a na pódiu jej doplní několik členů Janáčkovy filharmonie. Tradiční matiné se uskuteční od 10 hodin v Domě kultury města Ostravy.

„Tradice lednových koncertu Pěveckého sdružení moravských  učitelů v Ostravě je velmi dlouhá, já jsem ji vlastně od roku 1975, kdy u sdružení působím, převzal a na Ostravu nedám dopustit,“ řekl před nedávnem dirigent a sbormistr Lubomír Mátl, kterého tentokrát na jeho postu nahradí sbormistři Jiří Šimáček a Jiří Najvar. 

V programu zazní skladby Pavla Křížkovského, Josefa Bohuslava Foerstera, Leoše Janáčka, Viléma Petrželky, Franze Biebla (Ave Maria), Ferdinanda Vacha, Jana Šoupala a Oldřicha Halma. A připravena je i jedna česká premiéra, jak už je také v Ostravě zvykem, bude jí uvedení díla současného slovenského skladatele Ľuboša Bernátha nazvaného Tretia kniha žalmov. „Světová premiéra se uskutečnila v říjnu v Žilině. Skladatel sám přislíbil na našem koncertu účast,“ dodává předseda sboru Ivan Stejskal.

Vstupenky v ceně od 130 korun můžete zakoupit v Janáček Pointu (Dům kultury města Ostravy – vstupní prostor vpravo) a pobočkách Ostravského informačního servisu.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky