Masarykovo náměstí se ponoří do velikonoční atmosféry

Velikonoce Ostrava
Velikonoce Ostrava
Středa, 21. 3. 2018, 8:58 -

Chcete si užít Velikonoce a seznámit se s jejich tradicemi? Pak se o pašijovém týdnu vypravte na Masarykovo náměstí, kde se bude od 26. do 30. března od 10 do 19 hodin konat velikonoční jarmark se vším, co k němu náleží: se stánky plnými dobrot, s tradičními řemesly, folklorními muzikami, živými zvířátky a kolotoči a také s novinkami, které jste zatím v centru města neviděli. A každý den je od 15.30 do 18.30 hodin připraven skvělý program.

 „Tímto jarmarkem pokračuje v podstatě nepřetržitý řetězec akcí, které do centra přivedly ze širokého okolí návštěvníky všech generací i nejrůznějších zájmů. Obrovský ohlas měly Ostravské Vánoce 2017, které i díky podpoře ze strany města doslova rozzářily srdce Ostravy, ještě v lednu na zdejším oblíbeném kluzišti řádily stovky dětí i dospělých, následně sem vstoupila olympiáda, která se o náměstí podělila s masopustními maskami a programem připomínajícím stoleté výročí vzniku republiky. A než jsme se nadáli, jsou za dveřmi Velikonoce… Srdečně zvu všechny, aby si společně s námi připomněli příchod jara i tradice, jež mají punc výjimečnosti a kouzlo dávných dob,“ říká starostka Petra Bernfeldová.

Masarykovo náměstí, v jehož středu bude stát bříza ozdobená kraslicemi, se tentokrát promění ve vesnický dvorek se spoustou zvířátek v ohradách i s dřevořezbami, které zde o velikonočním jarmarku vznikaly v předchozích letech. Každodenně budou už od desáté hodiny otevřeny více než čtyři desítky stánků a nabídka bude opravdu přepestrá. Bohatý sortiment sýrů a domácích specialit doplní například halušky se zelím a jiné dobroty, nouze nebude ani o nejrůznější horké nápoje nebo i zelené pivo. Těšit se můžete i na řezbáře, košíkáře, uměleckého kováře a jiné umělecké řemeslníky. K dostání na stáncích budou tradiční výrobky – karabáče, kraslice, patchwork, svíčky, výrobky z kůže, šperky, ruční mýdla, květiny, kameny a mnoho dalšího.

Program vždy od 15.30 – 18.30

Pondělí 26.3. – Velikonoční tradice, Pop Academy, cimbálová muzika Grunt
Úterý 27.3. – Zvyky velikonočních svátků, folklorní soubor Veselky, lidový soubor Iršava
Středa 28.3. – Soutěže, dětský folklorní soubor Hlubinka, cimbálová muzika Radegast
Čtvrtek 29.3. – Gajdošská muzika Bukoň, ukázky práce pastevních psů, tradice Velikonoc
Pátek 30.3. – Ukázky práce stříhání ovcí, pouliční muzikanti

« zpět do rubriky