Janáčkova filharmonie se představí u východních i západních sousedů

foto: JFO
foto: JFO
Čtvrtek, 7. 4. 2016, 14:39 -

V pondělí 18. dubna zahájí Janáčkova filharmonie na Slovensku v žilinském Domě umění Fatra 26. ročník Středoevropského festivalu koncertního umění Allegretto.

A už o tři dny později ve čtvrtek 21. dubna se vydá směrem na Západ. Ve dnech 22. až 25. dubna totiž absolvuje ostravský orchestr cestu do Německa, Rakouska a Švýcarska. Na koncertech, které se uskuteční v Tübingenu, Curychu und Dornbirnu, zazní čtyři různé programy. Jejich základní osu tvoří Dvořákovy symfonie – konkrétně 8. a 9. (Novosvětská), Brahmsův Houslový koncert a Violoncellový koncert opět z pera Antonína Dvořáka.

„Zvlášť se těšíme na tři zcela vyprodané koncerty do věhlasné Tonhalle v Curychu,“ říká šéfdirigent JFO Heiko Mathias Förster, který bude ostravský orchestr na tomto turné řídit, a dodává: „Odhaduju, že v průběhu turné navštíví koncerty Janáčkovy filharmonie kolem 7000 posluchačů.“

Tonhalle Curych je mezi světovmi koncertními sály proslulá vynikajícími akustickými vlastnostmi. Velký koncertní sál byl postaven v roce 1895 a slavnostně otevřen za přítomnosti Johannesa Brahmse. Jeho kapacita je 1455 míst.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky