Film o Jiřím Grygarovi uvede Prima ZOOM

Film o Jiřím Grygarovi
Film o Jiřím Grygarovi
Pondělí, 19. 2. 2018, 11:04 -

Prima ZOOM uvede biografický dokument o Jiřím Grygarovi z dílny Slezské univerzity v Opavě. První celovečerní film Slezské univerzity v Opavě se jmenuje GRYGAR a je o nejznámějším českém astronomovi a popularizátorovi vědy Jiřím Grygarovi. Na výrobě filmu se zásadní měrou podíleli studenti oboru Multimediální techniky Slezské univerzity v Opavě. Jeho slavnostní předpremiéra se uskuteční 13. března od 18:30 hodin v promítacím sále Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě (ul. Hauerova 4) za účasti hlavního protagonisty Dr. Jiřího Grygara i autorů filmu.

Jiří Grygar je jedním z nejslavnějších českých vědců. Astrofyzik a hlavně popularizátor vědy dokáže i ty nejsložitější otázky našeho světa přiblížit nejjednodušším způsobem. „O něco podobného se snaží i celovečerní dokument, na jehož vzniku se podíleli studenti Slezské univerzity v Opavě. Ti s Grygarem vyrazili nejen po veřejných přednáškách a na jeho dlouhé cesty kolem po Česku, ale získali i exkluzivní přístup do argentinské observatoře Pierra Augera, kde se český vědec podílí na fascinujícím výzkumu kosmického záření,“ prozradil režisér dokumentu a vedoucí Oddělení Multimediální techniky Martin Petrásek.

Film se kromě vědeckých aktivit věnuje i životnímu příběhu slavného astronoma, který pochází z rodiny českých Slezanů a se svými rodiči prožil vyhnání z pohraničí během nacistické okupace. Je bohatý na vzpomínky, zážitky i na osobní pohled na vědu, skepticismus a víru hlavního protagonisty. Tvůrci mu kladou i otázku nejsložitější: Jak je možné, že jako vědec věří v Boha?

Po slavnostní univerzitní předpremiéře se uskuteční také televizní premiéra, a to 18. března ve 20:00 hodin na televizi Prima ZOOM. Následně bude film distribuován do vybraných kin.

Autorem námětu a scénáře biografického dokumentu o délce 84 minut je Leoš Kyša. Režie se ujal Martin Petrásek. 

Film o Jiřím Grygarovi
Film o Jiřím Grygarovi
Film o Jiřím Grygarovi
Film o Jiřím Grygarovi
Film o Jiřím Grygarovi
Film o Jiřím Grygarovi
 

« zpět do rubriky