Divadelní festival Dream Factory Ostrava slaví 10. narozeniny

Dream Factory Ostrava
Dream Factory Ostrava
Čtvrtek, 17. 5. 2018, 9:39 -

V letošním roce slaví festival Dream Factory Ostrava jubilejní 10. ročník a organizátoři pro diváky připravili nejedno překvapení. Na programu budou vrcholná představení divadel z České republiky, Slovenska, Polska či Rumunska. Hrát se bude ve všech ostravských divadlech, ale také v Dolní oblasti Vítkovice, v bývalém hotelu Palace, v budově Národního památkového ústavu nebo v šapitó na Masarykově náměstí. V rámci festivalu se v Ostravě představí herci David Prachař, Zuzana Stivínová, Martin Finger, Zuzana Kronerová a další. Kromě třicítky divadelních produkcí budou na programu také koncerty a debaty s herci. Festival se koná od 29. května do 4. června v Ostravě.

Ostravská Továrna na sny zahájí provoz v úterý 29. května a až do pondělí 4. června bude publikum zásobovat tím nejlepším, co se za poslední dobu na divadelních prknech urodilo. „Podesáté přivážíme do Ostravy oceňované inscenace talentovaných režisérů, o kterých si myslíme, že by ostravským divákům neměly zůstat utajeny,“ říká ředitel festivalu Tomáš Suchánek a dodává „Velmi nás těší, že zájem o vstupenky na festivalová představení je také letos velký, některá představení se vyprodala už pár hodin po zahájení předprodeje, na jiná momentálně zbývají poslední volná místa. Tam, kde je to možné, zvyšujeme kapacitu sálů, abychom uspokojili co nejvíce diváků.“

První festivalový den čekají diváky hned dvě inscenace režijního dua SKUTR. V Čechovově Rackovi z Divadla v Dlouhé se v roli Máši představí Eva Hacurová, čerstvá nositelka titulu Talent roku v rámci Cen divadelní kritiky 2017. Jubilejní 10. ročník festivalu slavnostně zahájí divadelní adaptace slavného Formanova filmu Lásky jedné plavovlásky v podání Divadla Astorka Korzo‘90 Bratislava. V představení exceluje čerstvá držitelka Českého lva za film Bába z ledu a zároveň umělecká záštita letošního ročníku festivalu Zuzana Kronerová, dálese představí Anna Šišková, Miroslav Noga a další.

Letošní ročník Dream Factory Ostrava je bez nadsázky mezinárodní. Prolog s názvem Dream Factory Bez hranic zavede diváky do Českého Těšína na inscenaci Veselka v režii proslulého polského režiséra Jana Klaty a ostravská přehlídka se tak již podruhé v historii propojí s festivalem Bez hranic. Mezi další zahraniční inscenace na festivalovém programu patří poetická inscenace o žárlivosti Othello rumunského Divadla Tonyho Bulandra nebo
polská hudební revue Cezary jde na vojnu.

V rámci festivalu bude v Ostravě uvedena také oceňovaná mysteriózní opera Deník zloděje v režii Jana Nebeského s Miloslavem Königem v hlavní roli. Herec a muzikant, jež na večerním festivalovém koncertu představí své nové album Srdcem ženou, za tuto úlohu získal Cenu divadelní kritiky i Cenu Divadelních novin, obě ocenění získala také inscenace.

V Cenách divadelní kritiky byla oceněna také inscenace Macbeth – Too Much Blood,kterou v Divadle Na zábradlí režíroval David Jařab. Petr Čtvrtníček a Petr Jeništa v groteskní variaci Shakespearovy krvavé tragédie publikum pobaví a také jim zahrají na banjo. Z brněnského Divadla Husa na provázku přijede poslední květnový den Vitka – hudební inscenace tří velkých žen. Hru Kateřiny Tučkové režírovala Anna Petrželková.

Festival během pátku a soboty představí také kultovní Činoherní studio Ústí nad Labem, které zahraje pro malé, střední i velké diváky. Všechny tři inscenace z tohoto divadla vznikly podle známých knih – Exupéryho Malého prince, jehož veršovanou dramatizaci vytvořil Tomáš Vůjtek, poválečného románu o vině a trestu Maxe Frische Homo Faber a sci-firománu Raye Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita.


Podstatná část programu se bude, jak už je dobrým zvykem, odehrávat na Dole Hlubina. Faustovská inscenace režisérky Martiny Schlegelové Tajemná záře nad vilou bude přenesena z pražské VILY Štvanice do magického prostoru pod těžní věží. Tato jedinečná kulisa dokonce inscenaci poskytla nový název – pouze pro ostravské uvedení na festivalu – Tajemná záře nad věží. „V industriálních prostorech Dolní oblasti Vítkovice, se kterými je festival neodmyslitelně spjat už od jeho prvního ročníku, budou uvedena také představení Poslední sezení u doktora Freuda s Martinem Fingerem a Pavlem Rímským, Médeia s Lucií Trmíkovou a Davidem Prachařem nebo pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Po tomto představení bude následovat kreativní dílna pro děti, v rámci které si budou moct vyrobit svou vlastní dřevěnou loutku,“ dodává Tomáš Suchánek.

Vrcholem festivalu jistě bude site-specific projekt Hotel Bezruč?!, který připravuje sedm oceňovaných režisérů – Martin Františák, Jiří Havelka, Janusz Klimsza, Jan Mikulášek, Filip Nuckolls, Daniel Špinar a Janka Ryšánek Schmiedtová. Hotel Bezruč?!, jenž tematicky vychází ze slavných „bezručáckých“ inscenací a dodává jim špetku festivalového snění, bude mít premiéru 31. května v hotelu Palace. Přidejte se i vy k vybraným návštěvníkům Hotelu Bezruč?! a nechte se mlsnou pokojskou a vystrašeným pikolíkem provést fantaskním divadelním zážitkem.

Jubilejní ročník festivalu vyvrcholí ve velkém stylu. Přímo na Masarykové náměstí vyroste šapitó, ve kterém se odehraje závěrečné představení – poutavé zpracování Bulgakovova kultovního románu Mistr a Markétka, které prostřednictvím osobité poetikydivadla Teatro Tatro v magickém prostoru šapitó prolíná svět fantazie a snění s reálným dobovým ovzduším Moskvy 30. let minulého století.

Dream Factory Ostrava ovšem nenabízí jen obrovskou porci divadla. Festivaloví návštěvníci mohou po skončení některých představení zůstat v hledišti a zúčastnit se krátkých a neformálních debat s herci a tvůrci (například ze skupiny VOSTO5, Činoherního studia či Divadla Na zábradlí), nebo navštívit večerní koncerty. Ani letos nebude chybět ostravská sekce, ve které se divákům představí nejnovější inscenace domácích souborů. A navíc organizátoři již nyní připravují pruty na sobotní opékání špekáčků na Dole Hlubina!

Záštitou jubilejního desátého ročníku je primátor města Ostravy pan Tomáš Macura, uměleckou záštitou pak slovenští herci Zuzana Kronerová a Lukáš Latinák. Kompletní program festivalu je dostupný na webových stránkách festivalu www.dfov.cz.

« zpět do rubriky