Den před zahájením pašijového týdne Bílovec ožije velikonočními trhy

Pohled z kostela
Pohled z kostela
Čtvrtek, 7. 4. 2022, 13:25 - Po dvou letech omezení Bílovec konečně ožívá, a to kulturními i sportovními akcemi! Již tuto sobotu 9. dubna se od 10 do 16 hodin na nádvoří bíloveckého zámku uskuteční velikonoční jarmark.

Pokud tedy vaše domovy ještě nerozzářily barevné květy a velikonoční ozdoby, neváhejte si sem pro nějaké přijít. Prodejci na tomto trhu nabídnou návštěvníkům nejen spoustu velikonočních produktů, ale i další tradiční výrobky. Přijít ale můžete i jen tak posedět a popovídat si s přáteli u dobré cimbálové muziky Poštár, která bude hrát od 10 do 12 hodin. Nebudou zde chybět ani výborné kulinářské speciality a pití. Otevření hlásí i zámecká kavárna nabízející výbornou kávu i cukrovinky. Nudit se zde nebudou ani děti a hraví dospělí. Pro ty si Dům dětí a mládeže Bílovec připravil velikonoční tvoření, co které ho může zapojit opravdu kdokoli.

„Jsme neskutečně rádi, že se opět můžeme všichni na těchto akcích setkávat a věřím, že se postupně do města vrátí většina tradičních kulturních i sportovních akcí, jako je zahájení zámecké sezóny, které se blíží, Den města, Hradeckozámecká noc, Fajné léto a mnoho dalších, včetně nejrůznějších drobných akcí seniorů, hasičů a dalších spolků, kterých máme v Bílovci opravdu mnoho a jsme za to rádi,“ zve všechny starostka města Renata Mikolašová.

Bílovecký zámek zahájí sice svou sezónu až 1. května, zájemci o prohlídku jedinečné expozice ukryté v suterénu zámku s názvem Skrytý středověk se však mohou těšit na komentovanou prohlídku. Ta proběhne právě v tento den, v sobotu 9. dubna, od 16 hodin. Expozice představuje návštěvníkům nejstarší dějiny hradu a zámku a jsou zde k vidění i artefakty nalezené při geologických průzkumech související s životem na zámku. Sraz účastníků je v 16 hodin na nádvoří zámku s platnou vstupenkou v ruce. Tu je možné koupit si předem on-line nebo na pokladně Turistického informačního centra v Bílovci.

Oslava Velikonoc bude samozřejmě pokračovat i další den, kdy začíná pašijový týden. Jeho prvním dnem je Květná neděle, kdy se před bíloveckým kostelem na náměstí uskuteční od 9 hodin svěcení ratolestí u kříže s průvodem. Navazovat bude mše svatá s památkou vjezdu Pána Ježíše do Jeruzaléma.

Modré pondělí, Šedivé úterý a Škaredá středa, kdy by měly hospodyňky i hospodáři uklidit své domy, a hlavně vymést komíny. Na Zelený čtvrtek po mši svaté na památku večere Páně, která se uskuteční v bíloveckém kostele v 18 hodiny, umlknout zvony a podle tradice odletí do Říma. Nepropásněte chvíli, kdy se rozezní zvony naposledy. Pokud v tu chvíli zacinkáte penězi, budou se vás držet celý rok. Tak praví pověry. V tento den, kdy děti mají už prázdniny, si připravil program i bílovecký dům dětí. Od 8 do 16 hodin zde budou děti nejen tvořit, ale honit se také za pokladem velikonočního vajíčka a soutěžit. Rodiče mohou své ratolesti hlásit přes webové stránky www.ddmbilovec.cz.

Na Velký pátek se městem rozezní tradiční hrkání na památku umučení Páně. Jedná se o starou tradici, která nahrazuje od čtvrtečního večera až do Velikonoční vigilie zvony. Místní římskokatolická farnost pořádá v tento den také putování křížovou cestou městem Bílovec, která je obvykle rozdělena na čtrnáct zastavení. Sraz je v 10 hodin v ulic Slunečné, a protože součástí této cesty bude i hrkání, mohou si zájemci donést i řehtačky. 

Na Bílou sobotu se uskuteční v kostele svatého Mikuláše od 8 hodin modlitba ranních chval, od 8:30–17:00 bude kostel otevřen pro soukromou modlitbu u Božího hrobu a ve 20 hodin bude vigilie slavnosti Zmrtvýchvstání Páně,“ popisuje chystané bohoslužby v době tohoto největšího křesťanského svátku místní farář Dariusz Adam Jędrzejski. Velikonoční neděli pak zájemci mohou začít v 9 hodin mše svatou ze slavnosti Zmrtvýchvstání Páně. V tento den bývá dle starého zvyku žehnání velikonočních pokrmů.

« zpět do rubriky