Bezruči se vrátí do školních lavic, Norbert Lichý v roli legendárního šplhouna Krhounka. Video

Středa, 16. 3. 2016, 12:02 -

Divadelní adaptace knihy Študáci a kantoři je známá především díky slavným a diváky tolik milovaným filmům pro pamětníky režiséra Martina Friče. Nyní míří kultovní komedie Škola základ života na jeviště Divadla Petra Bezruče. Inscenace v režii umělecké šéfky Janky Ryšánek Schmiedtové bude mít premiéru v pátek 18. března.

Škola základ života zachycuje ironické vzpomínky humoristy a středoškolského učitele Jaroslava Žáka. Divadelní adaptace Hany Burešové vychází z Žákovy divadelní hry, z jeho knihy Študáci a kantoři, ze známých filmů Škola základ života a Cesta do hlubin študákovy duše i z vlastních školních zážitků. Škola základ života bude v podání Bezručů činoherní muzikál, ve kterém se objeví celý soubor – včetně inspicienta, šéfa jevištní techniky a nápovědy.

Herci a herečky navléknou podkolenky, uvážou si kravaty a naškrobí límečky, aby se spolu s diváky plni odhodlání vzdělávati se vrátili do školních lavic. V průběhu jednoho školního roku slediujeme v nejmenovaném českém gymnáziu scény z vyučování sexty, z přestávek, ze sborovny i z výletu. Situace ze života studentů a kantorů nepostrádají groteskně-satirickou nadsázku. Osobitý humor spočívá především ve specifickém jazyku, který nevynechává dobový slang mládeže. “Nejen, že miluji tématiku ze školních lavic, což určitě nejsem sama, ale dost mě baví ten jednoduchý příběh o dospívajících lidech, ve kterém přátelství, vítězství dobra nad zlem a humor hrají tu nejdůležitější roli,“ říká režisérka inscenace Janka Ryšánek Schmiedtová.

Příběh študáků a kantorů gymnázia je podtržený voicebandy a hravými písničkami. Celkem čtrnáct dobových šlágrů živě hraje a zpívá kapela sextánů pod vedením nadaného a „odbojného“ studenta Jindřicha Benetky v podání Lukáše Melníka. Hudební aranžmá vytvořil Norbert Lichý společně s Michalem Sedláčkem. Oba se objeví také na jevišti, Michal Sedláček v roli záškoláka Ády Čuřila, Norbert Lichý pak jako legendární šprt Václav Krhounek. „Norbert byl pro mě zcela jasná volba. Kdo jiný by tak dobře zahrál továrnického synka, který nemá rád tělocvik, snaží se šplhat u učitelů a zamiluje se do nejsprávnějšíholky ze třídy, takže prostě, chudák malá, nemá šanci...,“ říká k obsazení role Krhounka režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

Humoristický román Študáci a kantoři napsal Jaroslav Žák během svého učitelského působení na Reálném gymnáziu v Jaroměři, vycházela nejprve v roce 1936 v beletristické příloze Českého slova a v Lidových novinách. O rok později se dočkala i vydání knižního. Brzy poté ji sám Žák zdramatizoval pro pražské divadlo D38, kde byla uvedena inscenace v režii E. F. Buriana. Žákovi študáci se poté objevili také na filmovém plátně, v roce 1938 měl premiéru film režiséra Martina Friče Škola základ života. V roce 1938 vyšel knižně další román Jaroslava Žáka, Cesta do hlubin študákovy duše a znovu se dočkal filmového zpracování. Obě komedie byly velmi úspěšné a dnes patří k nejznámějším a nejoblíbenějším českým „pamětnickým“ filmům.

foto, video: DivadloPetraBezruce

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky