Běžci vyběhali 210 tisíc na záchranu ohrožených luskounů!

Běh pro Zoo Ostrava
Běh pro Zoo Ostrava
Úterý, 2. 11. 2021, 16:03 - Téměř 1 200 lidí běželo na konci srpna v ostravské zoologické zahradě pro luskouny ostrovní. Díky nim pošle Zoo Ostrava na záchranu těchto kriticky ohrožených savců rekordních 210 tis. Kč! Organizátoři už také začali plánovat další ročník běhu.

V srpnu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskutečnil už pátý ročník charitativního běhu. Předešlé čtyři ročníky podpořily záchranné programy pro outloně váhavé, langury indočínské, lemury Sclaterovy a gibony stříbrné. Letošní ročník byl věnován zástupcům evolučně jedinečného savčího řádu luskounů – luskounům ostrovním.

Atmosféru běhu zachycuje video.

Luskoun ostrovní (Manis javanica) se vyskytuje v rozmanitých typech prostředí jihovýchodní Asie, je aktivní převážně v noci a živí se hlavně mravenci a termity, které loví pomocí dlouhého jazyka. Mezi savci jsou luskouni zcela unikátní pro své šupiny pokrývající většinu těla. Ačkoliv jsou stejně jako chlupy, kopyta či nehty jiných živočichů tvořeny keratinem, především kvůli nim se luskouni dostali na pokraj vyhubení. Některé tradiční kultury totiž věří v jejich údajné léčivé či magické účinky. V Asii jsou luskouni navíc konzumováni jako luxusní delikatesa. Na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je luskoun ostrovní řazen v kategorii kriticky ohrožený. I přesto, že je spolu s ostatními sedmi druhy luskounů řazen v Příloze I CITES a je chráněn prakticky ve všech zemích svého výskytu včetně Indonésie, podle odhadů studie organizace TRAFFIC (2017) je každý rok v Indonésii upytlačeno na 10 000 luskounů. Luskouni jsou v současnosti považováni za nejvíce pašované savce světa!

O jejich ochranu usiluje záchranný program Trenggiling Conservation Program (trenggiling znamená v indonéštině luskoun) působící na Sumatře v Indonésii, jehož hlavním záměrem je omezení ilegálního obchodu s luskouny a úbytku jejich populací ve volné přírodě. Program na severu ostrova buduje záchranné a rehabilitační centrum pro luskouny ostrovní s cílem jejich návratu do divočiny, vzdělává místní obyvatele o luskounech a ochraně přírody jako takové a do ochranářských aktivit místní komunity i aktivně zapojuje – např. zaměstnáváním bývalých pytláků luskounů.

Výtěžek ze startovného podpořil tento záchranný program částkou 210 tisíc korun! Jedná se o rekordní výtěžek, který se kdy podařilo prostřednictvím charitativních běhů v Zoo Ostrava získat. Zbylou část výtěžku ve výši 50 tisíc korun získala Zoo Ostrava.

Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných projektů v různých částech světa již celkem 848 tisíc korun! Děkujeme všem běžcům, kteří se zúčastnili, „přiložili nohu k dílu“ a pomohli chránit ohrožené druhy zvířat na různých místech naší planety.

Děkujeme také partnerům, kteří letošní charitativní běh podpořili:

RBP, zdravotní pojišťovna, Slezská univerzita v Opavě, Hitrádio Orion, Futurum Ostrava, web evolution, Český červený kříž – oblastní spolek Ostrava, Lengau s.r.o., Quality Hotel Ostrava City, Laura Coffee, CineStar Ostrava.

Organizátoři běhu už začínají připravovat další ročník charitativní akce. Běh v roce 2022 bude věnován loskutákům niaským – pěvcům, kterým hrozí úplné vyhubení.

Běh pro Zoo Ostrava
Běh pro Zoo Ostrava
Luskoun ostrovní
Luskoun ostrovní
 

« zpět do rubriky