Výzkum australských vědců: zelená zelenina napomáhá ke zlepšení imunity

Zelená zelenina chrání tělo před patogenními bakteriemi – takový je závěr australských vědců z Ústavu molekulární imunologie.

Přidání listové (tj. zelené) zeleniny do jídelníčku má rozhodující vliv na růst imunitních buněk, které udržují střeva v dobré kondici. 

Imunitní buňky – pojmenované ILC – se nacházejí ve sliznici trávicího systému a chrání tělo před „špatnými“ bakteriemi. Vědci se domnívají, že tyto buňky hrají důležitou roli v problematice potravinových alergií, zánětlivých onemocnění, obezity a můžou dokonce zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva.

Dr. Gabrielle Belz, Lucie Rankin, Dr. Joanna Groom and jejich tým z „Walter and Eliza Hall Institute’s Molecular Immunology“ objevili, že zvláštní gen T-bet je nezbytný pro produkci těchto imunitních buněk, které chrání před infekcemi vstupující přes zažívací systém.

Tento gen reaguje na signály z potravin, které jíme – např. speciální proteiny v listové zelenině jako zelí aktivují signální dráhy pro T-bet a tím i následnou produkci imunitních buněk.

„Máme velký zájem na zjištění, jak výrobky ze zelené zeleniny jsou schopny ovlivnit geny T-bet pro výrobu ILC buněk, které nám dávají lepší pohled na skutečnost, že jídlo, které jíme, ovlivňuje náš imunitní systém a střevní bakterie,“ řekla Dr. Belz.

„Náš výzkum ukazuje, že bez genu T-bet je tělo náchylnější k bakteriálním infekcím, které vstupují přes náš trávicí systém. To naznačuje, že zvýšení ILC ve střevech může pomoci při léčbě bakteriálních infekcí,“ dodala Dr. Belz.

Objev těchto imunitních buněkotevírá zcela nový pohled na střevní biologii.

„Jsme teprve na začátku pochopení toho, jak důležité jsou tyto imunitní buňky pro regulaci alergií a zánětů, střevních nádorů a dalších zažívacího nemocí jako je Cronova choroba,“ dodává Dr. Belz.

Závěr je jednoduchý: pokud chcete být méně často nemocní, jezte více zelené zeleniny. Mimo to, díky australským vědcům, bude možné vyvinout léky, které zvyšují hladinu imunitních buněk ILC a tím i odolnost organismu proti infekci.

Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise Nature Immunology.

Zdroje: rnd.cnews.rudeccanchronicle.com

Zpět do rubriky Co jíme