Proč jíme to, co chtějí ostatní?

Za posledních deset let jsme radikálně pozměnili náš potravinový jídelníček, který je v mnoha ohledech, daleko více pestřejší a hlavně vyrovnanější, než tomu bylo ještě v nedávné minulosti. Jíme ve větším množství ovoce a zeleninu, omezili jsme výrazně tučné maso, na talíři nám přibylo více ryb, ale i mořských plodů. Na první pohled se zdá, že žijeme dnes oproti dřívějšku, zdravěji a lépe, ovšem realita nikterak nepotvrzuje tuto popisovanou skutečnost. Proč tomu tak je? To si pojďme nyní rozvést podrobněji...

Vše není tak, jak na první pohled vypadá!
Reklamou i jinými marketingovými triky, jsme systematicky nuceni k tomu, abychom pojídali takové plodiny, které přinášejí užitek (zisk) pouze výrobcům potravin, nikoliv však jejich koncovým spotřebitelům. Budete zřejmě překvapeni z toho, jakáže plodina je v současnosti potravinářským lobby upřednostňována na úkor ostatních, kvůli její zavedené masové produkci, ale i prospěchu z neskutečných výnosů. A to i navzdory tomu, že se stále častěji mluví o možných zdravotních rizicích, souvisejících s konzumací této proklamované plodiny. Čili jaká rostlina se stala středem takového zájmu a nesmírné popularity, že ji musíme my všichni, vědomě či nevědomě vkládat do našich stravovacích zvyklostí?

Výhodná je, ale pro koho?
Jde o nenápadnou luštěninu, jejíž produkce se zvýšila giganticky, tedy z dřívějších 17ti na dnešních 265 miliónů tun! Možná to někoho překvapí, ale mluvit budeme o sojovém bobu! Sojové boby totiž poskytují lidskému organismu celou řadu prospěšných látek, obsahují velmi kvalitní bílkoviny a tuky, ale také spektrum vitamínů B, provitamin A, železo, vápník, fosfor a značné množství vlákniny. Sója dokáže spolehlivě nahradit maso, aniž by poškozovala cévy. Podle odborníků na zdravou výživu jde o plodinu budoucnosti, která je vhodná nejen pro vegetariány, ale také pro celou lidskou populaci, neboť výrazně snižuje obávaný cholesterol a vysoký krevní tlak. Proto se nelze divit tomu, že se ze sóji vyrábí mnoho různých produktů, tj. - sojové mléko, maso, mouka, olej, tofu, omáčky, krémy, lecitin a mnoho jiného. Ovšem druhá tvář této tzv. perspektivní plodiny, už není tak růžová, jak bychom mohli očekávat. Opomenu-li tu smutnou skutečnost, že kvůli sóji mizí drasticky plíce světa (Amazonský deštný prales), což se mimochodem projevuje tímto dnešním proměnlivým počasím, jsou dostupné informace o této plodině v rozporu se vším, co je nám o ní oficiálně předkládáno. Je proto víc než smysluplné uvést zde i některá fakta, která nemusí zcela korespondovat s dosavadní představou o blahodárnosti této tradiční asijské rostliny.

Rizika, o kterých se nemluví!
Sojové boby jsou špatně stravitelné, neměly by je proto jíst malé děti do jednoho roku. Sója patří k potravě, jenž vyvolává silné alergické reakce (co stojí asi za celosvětovým nárůstem dnešních alergií?) a v jiných případech může způsobit neplodnost u mužů. Vědci z King’s College v Londýně zveřejnili, že sója uvolňuje látku podobnou ženskému pohlavnímu hormonu – genistein, který má sice protirakovinné účinky, ale zároveň snižuje kvalitu mužského spermatu. Pokud je tato vědecká studie pravdivá, tak jde o velice alarmující zprávu, protože kromě vegetariánských jídel a klasické asijské kuchyně, je sója součástí všech možných potravinových příměsí. Masný průmysl přidává sóju téměř do všeho, tedy i do párků, klobás, tlačenky, prostě do všeho nač pomyslíte. Stopy sóji nalézáme dokonce v cereáliích, majonéze a margarínech. Na laciném sojovém oleji pečeme i smažíme, takže ani pekárenský průmysl se nevyhýbá této dnes již strategické surovině. Farmaceutický průmysl není taktéž žádnou výjimkou a využívá dosytosti sóju, jako velmi laciné suroviny při výrobě nespočetných léčiv.

Jaké potraviny neobsahují sóju?
Některé výzkumy neskrytě přiznávají, že sója se nachází ve více než sedmdesáti procentech všech produktů v maloobchodní síti a rychlého občerstvení. Sójou jsou krmena hospodářská zvířata, ale i chovné ryby, a proto tak snadno proniká do našeho potravního řetězce. K těmto závažným informacím musím ještě doplnit, že neplodnost u mužů dnes představuje celosvětový problém, který ohrožuje samotnou existenci člověka! Třeba nejde ani o náhodu, kdo ví? Navíc sója poškozuje štítnou žlázu a vyvolává dnu, neboť je zdrojem velkého množství kyseliny močové. Jakmile objektivně zvážíme všechny tyhle popisované argumenty, vyvstává nám tu zásadní otázka: „Proč máme sóju v našem jídelníčku, vědomě i nevědomě vlastně pojídat?Nestává se náhodou sám člověk, do jisté míry taktéž tím nepřirozeně sójou krmeným lososem na rybí farmě?

Josef Čáp

odrazy-tajemna

Zpět do rubriky Co jíme