Na tržnicích nejsou schopni někteří prodejci doložit původ zvláště zabijačkových specialit

Při veterinárních kontrolách se státní veterinární dozor setkává se stále stejnými problémy, které sice přímo nemusejí znamenat zdravotní ohrožení lidí, a není jich příliš mnoho, ale stále se objevují. Například zejména nedodržování teplotního řetězce nabízených výrobků, nebo nedoložení původu nabízeného zboží.

Od počátku října měli problém s teplotou nabízených výrobků prodejci v krajích Moravskoslezském, v Pardubickém, Královéhradeckém a v Kraji Vysočina Tyto problémy se týkaly zhruba 30 kilogramů uzenin, vepřových jater, ledvin, srdcí, marinovaných mas, či býčích žláz. S prodejci bylo zahájeno správní řízení a dostanou pokutu.

S doložením původu nabízeného zboží mají problémy zejména ti, kdo nabízejí výrobky na trzích a tržištích. Například ve Zlínském kraji, šlo na tržním místě Vlašská zahrada o zhruba 50 kilogramů jitrnic, játrovek, špeku, bůčkové rolády, uzeného bůčku, škvarků, sádla, tlačenky krkovičky uzené a klobásek.

V Plzeňském kraji na trhu ve Zbiroze šlo o kilogram uzeného špeku a 60 kusů uzených sýrů, v Jihomoravském kraji zase o 129 vajec na Zelném trhu v Brně a v Moravskoslezském kraji v Opavě 8 kilogramů klobás, pečené maso ve sklenici po 750 gramů, celkem 10 kusů, a škvarky v sádle po 630 gramů, a to 8 kusů, a 5 kusů zabíjačkové paštiky po 310 gramů.

O původ nabízeného zboží se mají právo zajímat samozřejmě i zákazníci a toto své právo nemají opomíjet. Dobře udělají, když na problémy upozorní místně příslušnou krajskou veterinární správu. Vždy při zjištění nesrovnalostí jsou ukládány sankce.

Nesprávné označení výrobků zjistili inspektoři také ve Zlínském kraji ve Valašském Meziříčí u zhruba 150 kilogramů různých klobás a v Královéhradeckém kraji u 34 kilogramů uzenin. Bylo nařízeno je správně označit a přebalit a prodejce nemine pokuta.

redakce Ostrava Online

Zpět do rubriky Co jíme