Evropská komise chce udržovat spotřebitele v nevědomosti

Upozorňuje nová kampaň “Na etiketě záleží”, jejímž cílem je zavedení povinnosti označovat živočišné potraviny podle způsobu zacházení se zvířaty, z nichž pocházejí, a k níž se připojuje i Biospotřebitel.

Nový nezávislý průzkum prokazuje, že 8 z 10 českých spotřebitelů chce vědět, jaký způsob chovu byl využit při výrobě jejich masných a mléčných výrobků. 78 % českých spotřebitelů požaduje, aby se značení podle způsobu výroby, které zřetelně označuje způsob chovu využitý při výrobě potravin, rozšířilo na masné a mléčné výrobky. Téměř 2/3 respondentů odpověděly, že životní pohoda hospodářských zvířat je důležitá, když se rozhodují při nákupu potravin.

Přestože podobné výsledky byly zjištěny i v dalších zemích Evropské unie, Evropská komise se této změně brání a chce udržovat spotřebitele v nevědomosti o tom, odkud jejich potraviny doopravdy pocházejí.

Romana Šonková, vedoucí kampaně Na etiketě záleží v České republice, říká: “Nedávný skandál s koňským masem zasadil silnou ránu důvěře spotřebitelů ve značení potravin. Pokud chce Komise naši důvěru obnovit, musí zajistit, abychom dostávali poctivé informace o původu potravin.”

Na podporu zavedení značení masných a mléčných potravin podle způsobu výroby uspořádala organizace Společnost pro zvířata ve spolupráci s hlavním partnerem kampaně Na etiketě záleží organizací Compassion in World Farming happening s názvem “Nedržte nás v nevědomosti – chceme srozumitelné a poctivé značení potravin”.

Akce proběhla 10. září v rámci Ekofestivalu na Náměstí Míru v Praze. Příznivci kampaně s transparenty a nákupními košíky a taškami dali veřejně najevo, že nechtějí být dále udržováni v nevědomosti a přejí si vědět, z jakého chovu pocházejí zvířata poskytující jim potraviny. Jedině tak budou moci svým nákupem přispět k rozšíření chovů šetrnějších ke zvířatům.

Kampaň Na etiketě záleží požaduje zavedení povinného značení všech masných a mléčných výrobků v EU podle způsobu výroby. Tato forma označování se již vyžaduje u vajec prodávaných v EU od roku 2004. Od té doby se všechna vejce musí označovat jako “vejce nosnic v klecích”, “vejce nosnic v halách”, “vejce nosnic ve volném výběhu” nebo “vejce nosnic v ekologickém chovu”.

Tato jednoduchá změna dramaticky zvýšila výrobu vajec v neklecových chovech. Značení ryb podle způsobu lovu uzákonila EU v červnu 2013. Dita Michaličková, předsedkyně Společnosti pro zvířata – ZO ČSOP, říká: “Přestože existuje značení vajec podle způsobu výroby a nový právní předpis EU o značení ryb podle způsobu lovu, spotřebitelé nemají informace o způsobech a typech chovů hospodářských zvířat, z nichž pochází mléko a maso.

Zdali se jedná o chovy fabrikové – intenzivní, průmyslové nebo o chovy extenzivní, ve kterých mají zvířata větší šanci na prožití lepšího života, v jeho limitované délce.“ Romana Šonková dodává: “Spotřebitelé, kteří se snaží nakupovat výrobky ze zvířat chovaných v dobrých životních podmínkách a s lepší životní pohodou, to mají velmi těžké. Na mnoha etiketách masných a mléčných výrobků se používají zavádějící nápisy jako např. „selský“ nebo „domácí“ a obrázky spokojených zvířat ve venkovních chovech, i když byla zvířata chována ve standardních intenzivních velkochovech. Jak to vidíme u vajec, spotřebitelé mají moc zlepšovat způsoby chovu zvířat, ale mohou to dělat jedině tehdy, když na výrobcích, které kupují, je pravdivá a srozumitelná informace.“

Další informace o kampani zde.

Jan Valeska

Biospotřebitel

Zpět do rubriky Co jíme